Birte Kersten

18 jaar, Rosmalen

6 vwo

Profiel: Economie en Maatschappij

Ik dacht dat ik met dit profiel het meeste kans van slagen had en dat blijkt ook zo te zijn. Ik haal redelijk goede cijfers. Ik ga een jaar na Amerika met de organsatie YFU. Je komt dan in een gastgezin en je gaat naar een college. Ik wil graag vloeiend Engels leren spreken. Ook is het voor mij een ontzettende uitdaging om een jaar zonder ouders, familie en vrienden in een ander land door te brengen. Ik hoop dat ik zelfstandiger word in dit jaar en dan ik een keuze kan maken wat ik daarna in Nederland wil gaan studeren. Dat weet ik namelijk nog steeds niet precies. Waarschijnlijk rechten, pedagogiek of psychologie. Ik ga volgend jaar sowieso in deze twee richtingen colleges volgen. Ik praat thuis natuurlijk veel over dat jaar, want ook voor hen gaat er veel veranderen. Mijn vriendinnen zeggen allemaal dat ze me heel erg gaan missen, maar ze vinden het ook erg stoer. Al in de derde is er door de school tegen ons gezegd dat we met onze vervolgopleiding bezig moeten zijn. We hebben boeken doorgewerkt met allerlei vragen over wat je interesses zijn en wat je later graag wilt worden. Ik ben naar de studiebeurs geweest en heb allerlei gidsen doorgekeken. Mijn moeder is directie-secretaresse geweest en stewardess. Sinds ze kinderen heeft is ze gestopt met werken. Mijn vader heeft een eigen accoutantskantoor. Ik lees iedere morgen het Brabants Dagblad, vooral de voorpagina.

Nu Birte zit nu inderdaad in Amerika. In Kansas. Ze heeft het naar haar zin. Ze volgt er colleges Engelse conversatie en Spaans. Ze wil dit najaar op een rijtje zetten wat ze wil gaan studeren na terugkomst. Ze wil in Utrecht studeren, net als haar zus. Haar laatste plan was rechten, maar dat wist ze nog niet helemaal zeker.

    • Margot Poll
    • En Marlies Hagers