AGENDA OKTOBER/NOVEMBER

1 China in Amsterdam

Zo groot als China is, zo breed georiënteerd is het China Festival dat de hele maand oktober in Amsterdam plaatsvindt. Muziek in allerlei soorten en spectaculaire Chinese opera in het Concertgebouw. Maar ook dans, film, fotografie, literatuur, architectuur, media- en beeldende kunst op tientallen andere locaties. Vrijwel de gehele Amsterdamse kunstwereld werkt samen om een zo compleet beeld te geven van kunst en cultuur in China, het land met een groots verleden en de snelst groeiende economie ter wereld.

2 Modecarrousel

Nieuwe modetrends voor de lente en zomer van 2006 worden gepresenteerd op de jaarlijkse Parijse modeweek, een serie non-stop modeshows (dagelijks elk uur een van 10 uur 's ochtends tot 7 uur 's avonds) in de zalen van het Carrousel du Louvre, gelegen tussen het Louvre en de Tuilerieën in Parijs. Toegang gratis, maar alleen op uitnodiging. Tot 11 oktober presenteren alle grote namen (Karl Lagerfeld, Jean-Paul Gaultier, Viktor & Rolf) hun nieuwe collecties.

9 Verkiezingen in Polen

De Polen kiezen een president. De huidige, sociaal-democraat en ex-communist Aleksander Kwasniewski, heeft er twee termijnen opzitten en mag zich niet meer verkiesbaar stellen. Hij zou overigens weinig kans maken, want de ex-communisten zitten in het verdomhoekje na een serie schandalen. Favoriet in de peilingen is Donald Tusk, de partijleider van het rechts-liberale Burgerplatform, gevolgd door Lech Kaczynski (foto), de omstreden burgemeester van Warschau en zelfbenoemd leider van de Poolse moraalridders. Kaczynski haat homo's, ex-communisten en Russen. Tusk is een wat bleke persoonlijkheid, maar het vooruitzicht van een Kaczynski die zichzelf en Polen op het internationale podium in verlegenheid brengt, werkt tot nu toe in zijn voordeel.

11 Voetballer for president

Voor het eerst sinds het einde van de burgeroorlog zijn er verkiezingen in de West-Afrikaanse staat Liberia. Grote favoriet voor het presidentschap is de 38-jarige oud-voetbalvedette George Weah, die in 1998 werd gekozen tot Afrikaanse voetballer van de eeuw. De vroegere sterspeler van AS Monaco en AC Milan geldt vooral voor jonge Liberianen als rolmodel. Tijdens tien jaar burgeroorlog is hij nooit gelieerd geweest aan een van de strijdende partijen. Veel andere kandidaten hebben wel hun handen vuilgemaakt tijdens de broederstrijd, die aan 250.000 mensen het leven heeft gekost.

15 Iraakse Grondwet

Uiterlijk 15 oktober stemt Irak over de ontwerpgrondwet die shi'itische en Koerdische onderhandelaars hebben opgesteld. Aanvaarding is geen uitgemaakte zaak, al maken shi'ieten en Koerden samen ongeveer 80 procent van de bevolking uit, en de sunnieten, die tegen zijn, maar 20 procent. Als een tweederde meerderheid in de drie sunnitische provincies tegen is, moet het hele proces opnieuw beginnen.

19 Zoek de bestseller

Iedereen beweert dat alle belangrijke afspraken vóór en na 'Frankfurt' worden gemaakt, maar toch zullen duizenden uitgevers, agenten, journalisten én een flinke groep schrijvers zich tussen 19 en 23 oktober weer melden voor de jaarlijkse Frankfurter Buchmesse. Met door recepties en slaapgebrek gaandeweg steeds kleinere oogjes onderhouden ze hun contacten en speuren ze naar de bestseller die anderen over het hoofd hebben gezien. Extra spanning heerst er op donderdag, de dag waarop vaak de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur wordt bekendgemaakt. Themaland is dit jaar Korea, dat een zestigtal auteurs mee naar Duitsland neemt en een speciale Koreaanse tuin laat aanleggen in het plaatselijke Grüneburg park.

27 Uit de Europese crisis

Onder leiding van de Britse premier, Tony Blair, proberen de Europese regeringleiders op een informele top de Europese Unie uit de crisis te halen. Half juni mislukte het overleg over de meerjarenbegroting, onder meer door onenigheid over de landbouwsubsidies en de Nederlandse bijdrage aan de EU. 'Een moderne Europese begroting is er niet een waarvan over tien jaar nog steeds 40 procent wordt besteed aan landbouwsubsidies', zei Blair. Hij stak dat geld liever in versterking van de economie en hervorming van het Europese sociale model. 'Wat is het voor sociaal model dat 20 miljoen werklozen in Europa telt', vroeg Blair zich af.

5 NOVEMBER

Dansen met Rembrandt

Tijdens de vijfde Amsterdamse museumnacht openen 43 musea hun deuren van zeven uur 's avonds tot twee uur 's ochtends. Behalve de vaste opstellingen en tijdelijke tentoonstellingen zijn er tal van speciale evenementen. Het verzetsmuseum heeft een Indische nacht met dj 100% Isis, Henk Schiffmacher zet live een tattoo op een expositie over zeemanstatoeages in het Amsterdams Historisch Museum, fotografe Rineke Dijkstra geeft een rondleiding door haar eigen tentoonstelling in het Stedelijk en er is een workshop Feng Shui in ARCAM Architectuurcentrum Amsterdam.

In het Nederlands Instituut voor Mediakunst (Montevideo) geeft Erwin Olaf een VJ-performance.

Het idee voor de museumnacht komt uit Berlijn. De n8 is bedoeld om een nieuw en jong publiek te trekken.