Zon is maandag deels verduisterd

Maandagmorgen is (als het weer meewerkt) een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Die vindt plaats wanneer de (nieuwe) maan tijdens haar beweging rond de aarde vóór de zon langs schuift. De verduistering is te zien in Europa, Afrika en Zuidwest-Azië.

De grootte van het verduisterde deel van de zon hangt af van de plaats van waarneming. In Nederland wordt de helft van de zon door de maan bedekt. Het zal er om spannen of het dan merkbaar donkerder is geworden.

In het midden van ons land begint de verduistering om 09.54 uur, als de zon in het zuidoosten staat. In de rechterrand van de zon verschijnt een deukje. Dit wordt langzaam groter, totdat om 11.06 uur zestig procent van de diameter van de zon door de maan wordt bedekt. Daarna wordt de hap uit de zon kleiner, totdat om 12.22 uur aan de onderrand van de zon het laatste deukje verdwijnt. Kijk niet rechtstreeks, of door een zonnebril, naar de zon: gebruik zwarte fotonegatieven, veraluminiseerd verpakkingsfolie, of een lasbril.

Het bijzondere van deze eclips is dat hij nergens op aarde totaal is. Dit komt doordat de maan nu relatief ver van de aarde staat en zij aan de hemel te klein is om de zon geheel te bedekken. In een smalle strook die van Portugal en Spanje (Madrid, Valencia) over Algerije, Tunesië, Libië, Soedan, Ethiopië en Kenia loopt, blijft rond de donkere maan een ring van zonlicht over.

Deze eclips is de tweede van dit jaar. De eerste, op 8 april, was in Europa niet te zien. De nieuwe maan van 3 oktober veroorzaakt niet alleen een zonsverduistering, maar luidt tevens het begin van een nieuw joods jaar (op 4 oktober) en de islamitische vastenmaand Ramadan (op 5 oktober) in.

    • George Beekman