Zes uur. Tijd voor pannenbier

Het wordt hun laatste rit naar huis. De een als oud-bouwer, de ander als een oud-brouwer.

Thony Ruys, scheidend topman van Heineken, nam op zijn laatste werkdag een koninklijke onderscheiding in ontvangst. Maar Wim van Vonno, vertrekkend bestuursvoorzitter van bouwbedrijf Koninklijke BAM, kondigde bij het scheiden van de markt nog een overname aan. BAM biedt samen met een financiële partij op de divisies woning- en grondontwikkeling van vastgoedbedrijf AM, die te koop staan. Waarde: tegen 920 miljoen euro, zo indiceert AM.

Met het bod vertrekt Van Vonno in stijl. Hij is de langstzittende bestuursvoorzitter van een grote Nederlandse onderneming, die BAM vooral dankzij overnames, zoals de financieel gewaagde aankoop van HBG, heeft opgestoten in de vaart der volkeren.

Op de ranglijst van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) van de bestuursvoorzitters die hun beleggers het beste rendement geven, staat Van Vonno nummer acht. Sinds zijn aantreden, ruim 23 jaar geleden, deed de koers van de BAM-aandelen het gemiddeld 13 procentpunt beter dan de beursgraadmeter AEX. Een verbluffende prestatie.

Ruys staat nummer 75 op de VEB-lijst, met een jaarlijks rendement op de aandelen van minus tien procent. In zijn ruim drie jaar aan de top, bleef de koers van Heineken jaarlijks ruim drie procentpunt achter bij de AEX.

Nee, Ruys gaat niet weg als lieveling van beleggers. Bij zijn eerder dan verwachte vertrek moest hij ook verhalen ontzenuwen dat de familie Heineken, die nog altijd de meerderheid van de aandelen heeft, hem de wacht had aangezegd.

Wat wordt het leven van de baas na de zaak? Van Vonno gaat niet helemaal weg, hij blijft nog een aantal maanden aan BAM verbonden. Daarna? Zo'n beleggerslieveling kan de VEB toch niet laten lopen voor zijn bestuur?

Van Vonno wordt opgevolgd door een BAM-veteraan, J van Oosten, die sinds 1976 in dienst is. Heineken koos niet voor een nieuwe Nederlander, maar voor J. van Boxmeer, een Belg. Hij moet de nieuwe organisatiestructuur laten werken, de nieuwe acquisities (Rusland) verwerken en mag het merkenbeleid gaan stroomlijnen.

Ruys kan, naast het restaureren van zijn boerderij, en nuttig toezichtwerk bij onder meer het Rijksmuseum, een gooi doen naar andere trofee: een commissariaat bij SHV, het grootste Nederlandse familiebedrijf. Diverse Heineken-voorgangers zijn of waren betrokken bij het concern van de familie Fentener van Vlissingen. En Ruys heeft nog een streepje voor: zijn naam staat al in het exclusieve aandeelhoudersregister.

    • Menno Tamminga