VS botst met EU over internetbeheer

De Verenigde Staten en de Europese Unie zijn hard in botsing gekomen over het beheer van internet. Zij bereiden in Genève een VN-conferentie voor over de informatiesamenleving, in november in Tunis.

Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft via de internationale organisatie ICANN nu de controle over het `adresboek' van internet. De VS willen dat zo houden. Andere landen als China, Brazilië, India en Syrië, verzetten zich tegen die ,,Amerikaanse dominantie''. Zij willen hún overheden meer greep geven op het net via de Verenigde Naties, die het beheer zouden moeten overnemen van ICANN. Dankzij hun meerderheid in de VN krijgen deze landen een belangrijker stem over internetbeheer.

De EU bekleedt een middenpositie en liet woensdag weten in principe niet tegen méér internationalisering van het internetbeheer te zijn. Dat ontlokte heftige reacties bij de Amerikaanse delegatie. ,,Dit is een schokkende, grote verandering van de EU-positie'', zei de Amerikaanse delegatieleider David Gross gisteren in Genève. Volgens hem wil de EU plotseling af van een `vrij' internet, dat door het bedrijfsleven wordt gecontroleerd, ,,naar overheidscontrole van bovenaf''. Europese onderhandelaars die anoniem willen blijven, spreken dat tegen. ,,Wij willen geen overheidscontrole'', zegt een diplomaat. ,,We willen ook niet dat de VN de controle van ICANN overnemen. We vinden alleen dat een internationaal orgaan een rol krijgt in het internetbeheer, in plaats van alleen de VS. Als back-up, onder meer.'' Als ICANN failliet gaat, zou een gevaarlijk gat in het net kunnen vallen. Vóór Tunis moet er nog stevig worden onderhandeld. Woordvoerder David Hendon van de EU in Genève categoriseert de Amerikaanse woede als een ,,tactische overreactie met het oog op de onderhandelingen''.

www.nrc.nl/media Artikelen over cybertop

    • Caroline de Gruyter