UPS geïnteresseerd in overname TNT

De Amerikaanse pakketvervoerder UPS is geïnteresseerd in overname van het Nederlandse post- en logistiekbedrijf TNT. Dat hebben topbestuurders van UPS op het hoofdkantoor in Atlanta verklaard tegenover een groep Europese journalisten. ,,Aquisitie [van TNT] is een optie'', aldus Kurt Kuehn, verantwoordelijk voor verkoop en marketing in de raad van bestuur.

De UPS-top zegt zich bewust te zijn van de huidige financiële perikelen bij TNT. Vorige week kwam bij enkele buitenlandse dochters van TNT belastingfraude aan het licht. In reactie daarop daalde de beurswaarde van TNT met 600 miljoen euro. Bestuursvoorzitter Mike Eskew van UPS zinspeelde, zonder de naam van TNT te noemen, op grote bedrijfsaankopen in Europa. Vijandige overnames sloot hij daarbij niet uit.

UPS, wereldwijd de grootste op het gebied van pakjesvervoer en logistiek, maakt een snelle groei door, onder meer door een agressief overnamebeleid. Maar UPS mag in Europa geen post onder de 100 gram vervoeren. Eskew zei dat zijn bedrijf graag actief zou willen worden op de postmarkt. Overname van een bedrijf als TNT (het vroegere TPG), is voorlopig de enige mogelijkheid. De Europese postmarkt wordt pas de komende jaren geleidelijk geliberaliseerd.

UPS heeft ook bekendgemaakt dat zijn logistieke overslagcentrum in Roermond met 35 procent wordt uitgebreid. Roermond is het draaipunt in de toeleveringsketen voor productiebedrijven zoals Philips. De verantwoordelijke bestuurder bij UPS, Bob Stoffel, noemde het ,,gunstige Nederlandse belastingklimaat'' als reden voor de presentie in Roermond.

    • Lolke van der Heide