Tracy Chapman

De Amerikaanse folkzangeres Tracy Chapman is er nooit in geslaagd om haar fenomenale debuutalbum uit 1988 te evenaren. Indertijd werd ze op slag wereldberoemd door haar optreden tijdens de televisiemarathon ter ere van Nelson Mandela's zeventigste verjaardag. De ontwapenende naïviteit van liedjes als Fast car en Talkin' bout a revolution maakte plaats voor volwassen hartzeer en steeds gladdere producties. Veel van haar muzikale inspanningen waren erop gericht om iets van de oude eenvoud te hervinden, en Chapmans zevende album Where You Live komt een heel eind in de goede richting. Producer Chad Blake houdt het simpel en gevarieerd, met folkinstrumenten als dobro, accordeon en indiaanse percussie naast Chapmans akoestische gitaar. Alle aandacht gaat naar elf bewogen liedjes, waarvan de eerste, het fraaie Change, recht op de ziel van de luisteraar afstevent: ,,If you knew that you would die today/ Would you change?''

Voor de hedendaagse protestzangeres die Chapman pretendeert te zijn, heeft ze niet de rauwe overredingskracht van Bob Dylan of Patti Smith. Chapman lost dat op door zich zachtmoedig te bewegen op het vlak van de persoonlijke politiek, in een liedje over de parallellen tussen Columbus, Irak en raketten naar de maan (America) of het troostrijke walsje Be and be not afraid. Daarmee is Where You Live een prettig in het gehoor liggende cd, die ook iets zinnigs te melden heeft.

Tracy Chapman: Where You Live (Elektra/Warner)

    • Jan Vollaard