Talpa drukt overname Versatel door

Pogingen de overname van Versatel te blokkeren, liepen gisteren tijdens de beleggersvergadering uit op een schorsing, vijandigheden en een uitputtingsslag. Zonder resultaat. Talpa bepaalt.

De eerste en langste welles-nietes-discussie tijdens Versatels aandeelhoudersvergadering ging niet over telecombedrijf Tele2, niet over Talpa maar over het opneemapparaat van Peter Paul de Vries. Op het moment dat de directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) opstond om het woord te nemen, maakte een lichte paniek zich van het Versatel-bestuur meester. De VEB bleek de vergadering op te nemen. Nadat hij De Vries een aantal keren had gesommeerd het apparaat uit te zetten, en De Vries dat even vaak negeerde, besloot de voorzitter de vergadering een kwartier te schorsen. Na een klein halfuur kwamen de mannen tot een compromis: de tape ging uit, de VEB mocht bij de notaris naar de officiële opname komen luisteren.

Op de buitengewone aandeelhoudersvergadering waren gisteren zo'n zestig kleine, ontevreden aandeelhouders en één tevreden grootaandeelhouder bijeen, met samen 62 procent van het aandelenkapitaal. Op de agenda stonden besluiten die de weg vrij maken voor de overname van het bedrijf door telecomaanbieder Tele2. Dat die aangenomen zouden worden stond bij voorbaat vast: met 42 procent van de aandelen maakte John de Mols investeringsmaatschappij Talpa in zijn eentje de dienst uit, en die steunt de overname. Maar de andere aandeelhouders, die het bod van Tele2 van 2,20 euro te laag vinden en zich benadeeld voelen, lieten zich het recht op spreektijd niet ontzeggen. De vergadering had van 10 tot 13 uur moeten duren, maar voordat het eerste agendapunt ter stemming kon worden gebracht, liep het al tegen drieën.

Al snel werd duidelijk dat de VEB de vergadering niet op band wilde hebben vanwege wat er werd gezegd, maar vanwege wat er níét werd gezegd. Vorige week had de vereniging een rechtszaak verloren waarin zij onder meer had betoogd dat het Versatelbestuur zijn aandeelhouders niet genoeg informatie had verschaft in het biedingsbericht. De Ondernemingskamer veegde alle bezwaren, en ook deze, van tafel: die informatie hoorde niet in het biedingsbericht maar op de aandeelhoudersvergadering thuis. Dus nu wilde de VEB bewijzen dat Versatel ook daar te weinig openheid van zaken gaf. De Vries vertelde na afloop op deze grond een nieuwe gang naar de rechter te overwegen.

De rest van de minderheidsaandeelhouders, waaronder de stichting TeleNee en afgevaardigden van grote beleggers, schaarden zich achter deze truc. Samen stelden ze een hele rits vragen. Het vaakst gegeven antwoord van Versatel: ,,Dat vinden wij niet relevant.'' Het meest gegeven commentaar van de VEB: ,,Dus u weigert te antwoorden?''

De Vries wilde zijn microfoon tijdens de vergadering zelf vasthouden, wat niet mocht. Dus probeerde hij de jongen die de microfoon bij zijn mond probeerde te houden af te schudden door rondjes te draaien. Later in de vergadering eiste de afgevaardigde van een Amerikaanse investeerder dat zijn vraag niet werd beantwoord door financieel directeur Mark Lazar, omdat die ,,bekend staat om zijn vijandigheid tegen aandeelhouders''.

Uiteindelijk moest er gestemd worden. Onder andere over de verkoop van de Duitse activiteiten van Versatel aan investeerder Apax, wat een voorwaarde is van de Tele2-deal. Het Versatelbestuur wilde stemmen door handen op te steken – het hoefde immers alleen maar te kijken of de Talpa-afgevaardigde zijn duim opstak. Maar dat was volgens de andere aandeelhouders weer het ultieme bewijs dat het bestuur geen oog had voor de kleintjes, dus werden alsnog gekleurde stembriefjes tevoorschijn gehaald.

Zo werd duidelijk dat Talpa inderdaad alleen stond in zijn goedkeuring van de plannen. Na zeven uur vergaderen, zonder verdere pauzes of eten, waren alle agendapunten goedgekeurd en konden de 60 minderheidsaandeelhouders weer naar huis.

Maar volgens hen is het spel niet uitgespeeld. Pieter van der Korst, afgevaardigde van investeringsmaatschappij Centaurus die de rechtszaak van vorige week was begonnen, zei ,,de geldigheid van de besluiten te betwijfelen'', aangezien er op veel vragen geen echt antwoord was gegeven. Ook beslist in november de Ondernemingskamer of het onderzoek naar wanbestuur bij Versatel dat de minderheidsaandeelhouders ook hebben geëist, wordt uitgevoerd.

Ook Wim Swarte, voorzitter van de stichting TeleNee, die 800 aandeelhouders met 4 procent van de aandelen telt en zich sinds de aankondiging tegen het bod verzet, zei na afloop van de vergadering: ,,Voorlopig gaan wij door.''

    • Elske Schouten