Stupid wint het junior songfestival

Tess (14), won afgelopen zaterdag het nationaal junior songfestival met haar lied Stupid. Voor dit lied, waarvan zij zelf de tekst en de melodie schreef, kreeg zij van de vakjury, de kinderjury en het Nederlands publiek ieder twaalf punten. Meer punten kun je niet halen. Tess vindt haar overwinning `mega vet'.

Het liedje Stupid gaat over hoe onhandig je wordt als je verliefd bent en over de vraag welke vriendin je kunt vertrouwen om informatie in te winnen over je liefde. ,,Ik heb naar het echte leven gekeken toen ik dit liedje schreef'', vertelt Tess. ,,Mijn beste vriendinnen werden verliefd op mijn tweelingbroer Joël. Zij vroegen mij steeds dingen voor hen uit te zoeken.'' Tess schreef het refrein in een week en na een maand was haar liedje af. Zij noemde het Vindt hij mij leuk. ,,Ik zond het in en mocht het bewerken met Tjeerd Oosterhuis.''

Tjeerd is componist en producent van (pop-)songs. ,,Ik hoorde meteen dat dit een heel goed liedje is'', zegt Tjeerd. ,,Het bleef gelijk in mijn hoofd hangen.'' Tjeerd maakte de muziek op de melodie en verhoogde het tempo. Hij gaf Tess aanwijzingen wanneer zij hard of zacht moest zingen. Het refrein werd naar voren geschoven en, omdat het lied te lang was, haalden Tjeerd en Tess het laatste couplet weg. ,,Tjeerd vond ook dat het beter was als ik de titel veranderde, omdat de zin `vindt hij mij leuk', helemaal niet in het liedje voorkomt'', vertelt Tess. Samen bedachten ze een aantal titels. Uiteindelijk koos Tess voor Stupid. ,,Dat klinkt internationaal'', vindt zij. Dat is belangrijk, want op 28 november zal Tess Nederland moeten vertegenwoordigen op het junior eurovisiesongfestival dat wordt gehouden in België. Dan zal niemand, behalve de mensen in Nederland en onze Vlaamse buren, de tekst kunnen verstaan. Tjeerd vindt dat de melodie zo internationaal klinkt dat Tess alle kans heeft om te winnen. ,,Het is geen tuttig lied. Het straalt energie uit en de toonstructuur is goed, dat wil zeggen `het gaat er lekker in'''. Tjeerd vindt het dan ook zeer terecht dat de vakjury Stupid het meest internationaal vond klinken.

Het lijkt erop dat Nederland, na zoveel jaar, eindelijk weer eens gaat winnen met een songfestival. Mocht de melodie om onverklaarbare redenen in het buitenland niet aanslaan, dan zullen de Vlamingen de tekst van Stupid in ieder geval verstaan. Vlamingen, die stemmen niet op hun eigen land, dat uitkomt met een Franstalig lied. Dat zijn al 6,2 miljoen sms'jes voor ons.

    • Jitka Xantinidou