Schafhausen nieuwe directeur Witte de With

De Duitse kunsthistoricus Nicolaus Schafhausen (Düsseldorf, 1965) wordt per 1 januari 2006 directeur van Witte de With. Dat heeft het Rotterdamse kunstcentrum vandaag bekendgemaakt. Schafhausen is sinds 1999 directeur van de Frankfurter Kunstverein en sinds 2005 leider van het initiatief om een Europese Kunsthalle in Keulen op te zetten. In Rotterdam zal hij zowel de functie van artistiek als zakelijk directeur op zich nemen. Schafhausen volgt Catherine David op, die eind 2004 vertrok als hoofdcurator. Waarnemend directeur Hans Maarten van den Brink zal het instituut in de lente van 2006 verlaten. Schafhausen wil bij Witte de With ,,een kritische studie verrichten naar de relatie tussen de wereldwijde, de Europese en de huidige Nederlandse kunstpraktijk, en daarmee de positie van het instituut versterken als platform voor het kritisch en esthetisch discours, zowel lokaal als internationaal''. Hij is van plan eind dit jaar naar Rotterdam te verhuizen.