SC Heerenveen verder na 5-0

SC Heerenveen heeft zich gisteravond in een spectaculaire wedstrijd tegen FC Banik Ostrava geplaatst voor de groepsronde van de UEFA Cup. De Friese subtopper slaagde er in het Abe Lenstra-stadion in de nederlaag in Tsjechië (0-2) met groot machtsvertoon weg te werken: 5-0.

De in de competitie stroef draaiende ploeg van trainer Verbeek speelde sterk en had de achterstand al bij rust weggewerkt. Heerenveen bewaarde het vuurwerk tot de tweede helft. Toen zorgden Yildirim en Huntelaar (twee keer) voor de uitschakeling van Banik.

Verbeek had in tegensteling tot het duel in Ostrava één wijziging in zijn team aangebracht. Samaras speelde ten koste van verdediger Bakkati. Seip stond rechtsachter en Breuer speelde met Hansson in het centrum van de verdediging.

Heerenveen had tegen Banik een droomstart. Al in de derde minuut rondde Samaras een diepe bal van Seip koelbloedig af. In de laatste minuut voor rust schoof Nilsson uit een pass van Bruggink de 2-0 achter doelman Raska.

Na de pauze bleef het initiatief bij de thuisploeg, daarbij gesteund door de trouwe supporters. Heerenveen beloonde hen met een ongekend kwartiertje voetbal. In de 67ste minuut stond er 5-0 op het scorebord. Huntelaar (57ste), Yildirim (66ste) en opnieuw Huntelaar (67ste) zorgden voor de volledige ineenstorting van Banik.

Willem II bereikte de volgende ronde van het UEFA-Cuptoernooi niet. In Tilburg verloor de club opnieuw van AS Monaco. Na de 0-2 van twee weken geleden, werd het gisteravond 1-3.

Rafael van der Vaart heeft Hamburger SV weer gered. De oud-Ajacied benutte in blessuretijd van het duel met FC Kopenhagen een dubieuze strafschop, nadat Barbarez eerder een penalty had gemist. Twee weken geleden scoorde hij voor eigen publiek ook. Toen werd het 1-1, nu 0-1. Collega-international Boulahrouz kreeg vlak voor het verstrijken van de reguliere speeltijd een tweede gele kaart.