Repressie verhoogt spanning in Ethiopië

De Ethiopische regering heeft de afgelopen dagen honderden aanhangers van de oppositie opgepakt.De dreiging van een confrontatie blijft.

De Ethiopische regering heeft de oppositie gisteren gedwongen om een demonstratie op zondag in de hoofdstad Addis Abeba af te gelasten. Premier Meles Zenawi zei eerder deze week dat het geplande protest ,,deel uitmaakt van een complot om op te roepen tot geweld en de regering omver te werpen''. De dreiging van nieuwe gewelddadigheden in Ethiopië blijft.

Na de omstreden parlementsverkiezingen in mei wordt er op het politieke toneel van Ethiopië keiharde taal gebezigd. De spanningen zijn de afgelopen dagen opgelopen nadat de oppositie aanvankelijk toch met de illegale demonstratie wilde doorgaan. Volgens de oppositie zijn de afgelopen week in totaal 859 van haar aanhangers gearresteerd. Vier partijkantoren op het platteland zijn gesloten. Minister van Informatie Bereket Simon bevestigde dat er oppositieleden zijn aangehouden maar hij wilde geen aantal noemen. Hij zei dat alle arrestanten in het bezit waren van wapens.

Maandag braken er bij een religieus festival in de hoofdstad al rellen uit toen toeschouwers vertegenwoordigers van de regering uitjouwden. Het hoofd van de politie noemde deze rellen ,,een sprinkplank voor de illegale demonstratie zondag''.

,,Er heerst hier geen atmosfeer van democratie maar van repressie'', zei oppositieleider Berhanu Nega.

Bij de ook in mei gehouden regionale verkiezingen kreeg de oppositie vrijwel alle stemmen in de hoofdstad. De CUD neemt daardoor de macht over in de regionale regering van Addis Abeba. Volgens de oppositie is de regering nu al begonnen haar autoriteit te ondermijnen. De regering besloot onlangs een aantal belastinginkomsten van Addis Abeba over te hevelen naar de centrale overheid. Hierdoor raakt het stadsbestuur 28 procent van zijn inkomsten kwijt.

Voor het eerst in de geschiedenis vonden er eerder dit jaar vrije verkiezingsdebatten plaats in Ethipië. Ook de gang naar de stembus verliep zonder al te veel problemen. Bij het tellen van de stemmen ging echter veel fout. Waarnemers van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Staten gaven een voorzichtig positief oordeel over de verkiezingen. Maar hun collega's van de Europese Unie oordeelden negatief en zeiden dat de verkiezingen niet volgens internationale maatstaven waren verlopen. Premier Meles noemde het EU-rapport ,,vuilnis, een pakket aan leugens en insinuaties''.

De oppositiepartijen menen de verkiezingen te hebben gewonnen en spreken van ernstige fraude. Het regerende Ethiopische Democratische Revolutionaire Volksfront (EPRDF) kreeg volgens de officiële uitslagen 59 procent van de parlementszetels en de oppositie 32 procent. In het oude parlement was de oppositie nauwelijks vertegenwoordigd.

De oppositie bestond uit twee coalities van vele partijen: de Coalitie voor Eenheid en Democratie (CUD) en de Verenigde Ethiopische Democratische Bundeling (UEDF). De groepen binnen het CUD zijn inmiddels in één partij opgegaan, geleid door de gematigde Berhanu Nega en door Halilu Shawl, een voorstander van de harde lijn. Halilu Shawl kondigde vorige week tijdens een bezoek aan Amerika aan dat de oppositie geen zitting neemt in het parlement, een besluit waarbij de groep rond Berhanu Nega zich (nog) niet heeft aangesloten.

Waar de leden van de oppositie het over eens zijn, is dat alleen een coalitieregering met het EPRDF meer geweld en instabiliteit kan voorkomen. Het EPRDF wees dit voorstel onmiddellijk van de hand. Volgens premier Meles Zenawi die ook leider van het EPRDF is, is de oppositie erop uit om de regering ten val te brengen.

    • Koert Lindijer