Rat als ontwerper

Zonder een stevig uitgangspunt red je het niet in de hedendaagse vormgevingswereld. Het Zweedse viertal jonge vrouwen Front koos voor het inbouwen van verhalen in het product en laat het toeval een grote rol spelen.

Dat kan een vaas zijn in de vorm van acht momenten uit de val van een vaas, maar ook een vaas die het afgietsel is van de kuil die een wroetende hond in de sneeuw maakte. Of een kapstokhaak in de vorm die een slang achterlaat als hij zich rond een stuk zachte klei kronkelt. Of je laat een ontploffing in de grond de vorm bepalen van een lounge-stoel bepalen.

Het is de herhaling die de ontwerpen van Front saai maakt. Waarom wel dit, en niet wat anders. Willekeur is het voornaamste kenmerk van het werk van Front. Dat is goed te zien op de expositie van het viertal in de galerie van Droog Design. Ze zijn pas sinds 2003 bezig, maar ze kunnen op dit niveau zo nog een eeuw voort.

Slechts zelden overstijgt Front het grapje en weten ze ondanks toeval en gezochtheid iets te scheppen dat de moeite van een tweede blik waard is. Zoals bij hun inrichting van de Tensta

Konsthall in Stockholm waar ze de garderobe vol plakten met zelfklevende kapstokhaakjes. In de kantine staan van die tuinstoelen van Blokker, soms met lederen kuiphoesje. De lampen zijn versierd met door de shredder gehaalde affiches van actuele exposities.

Het leukst op de expositie bij Droog is de houten vloer. Het lijken stevige planken, maar ze zijn zo verend als schuimrubber. Ook het strakke lage tafeltje met een door insecten uitgevreten motiefje is aardig, maar weer op een te toevallige manier. Het toppunt in de reeks design by animals is het behang dat zijn vorm kreeg omdat er ratten er gaten in knaagden.

Zelfs als Front uit honderd beknaagde rollen de beste heeft gekozen, dan nog laten ze na wat ze hadden moeten doen: vormgeven. Maar lachen is het wel. Eventjes.

Front: New Swedish Design. T/m 23/10 in: Galerie Droog, Staalstraat 7, Amsterdam. Open di-zo 12-18u. Inl. 020-523 5059 of www.droogdesign.nl

    • Dirk Limburg