Radio krijgt 19 mln terug

Commerciële radiostations krijgen 19 miljoen euro terug van het ministerie van Economische Zaken. Dat heeft de rechtbank in Rotterdam deze week bepaald.

In maart 2003 konden commerciële zenders bieden op FM-frequenties, die ze gedurende acht jaar mochten gebruiken. Deze veiling van vergunningen leverde ruim 300 miljoen euro op. De radiostations betaalden daarnaast een extra geldbedrag op basis van de oude regeling. Dat bedrag was onterecht gevorderd, bepaalde de rechter.

Deze week hoorden Radio 538, RTL FM, Yorin FM, Q-Music en BNR Radio al dat ze geld terug krijgen; de uitspraak over SkyRadio en Radio Veronica volgt later. Ook zenders die geen bezwaar aantekenden krijgen geld terug, verwacht Martin Banca van de Vereniging Commerciële Radio (VCR). Het ministerie van EZ heeft nog zes weken de tijd om in beroep te gaan. Volgens Banca, tevens directeur van de Sky Radio groep, zijn de miljoenen zeer welkom bij noodlijdende radiostations. ,,Er heerst een malaise in de radiosector. Alleen Sky Radio, Radio 538 en BNR maken winst.'' Stations hebben het moeilijk omdat het hoge bedrag dat ze betaalden voor een frequentie, niet snel genoeg met advertenties wordt terugverdiend.