Pas verschenen: Non fictie

Catrien Santin, Henk te Velde en Margrith Wilke (red.): Machtige lichamen. Het vingertje van Luns en andere politieke wapens. Wereldbibliotheek, 238 blz. €16,50

Lichaamstaal en politiek: vanaf de oudheid tot heden overal ter wereld een niet te onderschatten combinatie. `Fierheid, schoonheid, gezondheid en viriliteit werden ingezet in de politieke strijd. Lichamelijke kracht leidde tot krachtige politiek, zo was vaak de gedachte', aldus de inleiders. Wil je als leider sterk en daadkrachtig overkomen: hak een boompje om.

Margaret MacMillan: Parijs 1919. Zes maanden die de wereld veranderden. Mouria, 668 blz. €29,50

Achterkleindochter van David Lloyd George – naast Wilson en Clemenceau aanwezig bij de vredesbesprekingen – schreef een studie over de manier waarop Europa werd verdeeld en welke consequenties dat had. `Het is een verleden dat steeds weer de kop op steekt', schrijft Maarten Brands in het voorwoord.

Francine Mestrum: De rattenvanger van Hameln. De Wereldbank, armoede en ontwikkeling. Epo, 215 blz. €22,–

De Wereldbank als rattenvanger van Hameln: de ideeën zijn goed, maar de uitwerking is ellendig, aldus de auteur. In haar boek gaat ze op zoek naar elementen voor een ander beleid.

Halfdan W. Freihow: Lieve Gabriël. Brief aan mijn autistische zoon. De Geus, 157 blz. €16,90

Debuut van de Noorse vertaler en criticus Halfdan W. Freihow waarin de auteur onderzoekt waarom zijn zoon anders is dan andere kinderen en hoe de gedachtewereld van zijn zoon in elkaar steekt. Halfdan: `Dit is geen boek over autisme. Dit is voor alles een boek dat vertelt over hoe het is om een kind te hebben dat anders is. Jarenlang heb ik uitspraken genoteerd, scènes en concrete handelingen met het idee dat ik ze zou kunnen gebruiken.'