Online reisdagboek vervangt fotoalbum

De site WaarBenJij.nu biedt reisdagboeken uit de hele wereld. Bij calamiteiten worden vakantiegangers onverschrokken reporters.

,,We werden wakker gebeld met de mededeling: You all 've gotta get the hell outa there'', schrijft een reiziger vanuit New Orleans. ,,The shit's hitting the fan, the hurricane's coming your way, traffic will be outrageous! De laatste middag maakten we nog een wandeling langs de Mississippi, de Sea Wall – helaas maar twee meter hoog – en door het prachtige, zonovergoten French Quarter in New Orleans. De kleine huisjes werden dichtgespijkerd terwijl de toeristen nog even naar het happy hour gingen. De bluesmuziek die uit de cafés kwam deed denken aan het orkest van de zinkende Titanic.''

Zoals dit bericht uit New Orleans zijn er vele te lezen op www.WaarBenJij.nu, met zo'n acht miljoen bekeken pagina's per maand de grootste aanbieder van online reisdagboeken in Nederland. De site behoort volgens de makers met Web-log.nl en Blogger tot de populairste blogdiensten in Nederland.

WaarBenJij.nu is een initiatief van de jonge Delftenaren Jasper Gremmen en Robbert Gangadin, zelf fervent reizigers. Het is een prettig ogende en gebruiksvriendelijke site. Wie op stage, op wereldreis of in een uitwisselingsprogramma naar het buitenland gaat en de thuisblijvers op de hoogte wil houden, kan er eenvoudig een dagboek beginnen.

Het initiatief ontstond twee jaar geleden, toen Gremmen een reisdagboek maakte voor zijn vriendin die in India stage ging lopen. Het concept sloeg zo goed aan in zijn omgeving dat hij besloot de dienst aan te bieden aan derden. Inmiddels zijn er versies van WaarBenJij.nu in onder meer Spaans (DondeEstas.org), Duits (WoBistDuJetzt.com), Chinees (Nizainali.com) en Zweeds (VarArDu.nu). Gremmen: ,,In totaal bieden wij deze dienst in de elf meest gesproken talen op het internet – behalve Japans.''

De duizenden online dagboeken wisselen sterk van inhoud. Van Judith en Klaartje op strandvakantie naar de Antillen tot de soldaten Mark en Gerard in Irak, inclusief hun Sinterklaasviering in de woestijn en foto's van de practical jokes die zij uithalen met hun maten. Ook zeilers op de Atlantische Oceaan, vijftig-plussers die wandelen naar Santiago de Compostela en wereldreizigers die het Tibetaanse Lhasa hebben bereikt laten hun avonturen zien. Gangadin: ,,Maar je hebt natuurlijk ook de zich dood vervelende echtgenote – met baby – van de expat in Qatar.''

De website laadt snel op de computer. Het plaatsen van berichten moet zelfs lukken vanuit een internetcafé in de verste uithoek van de wereld met de langzaamste verbinding. Gremmen: ,,Elke minuut wordt er een back-up gemaakt. Wanneer de verbinding wegvalt, is de tekst niet meteen verdwenen, zoals bij Hotmail vaak gebeurt.'' Ook het plaatsen (uploaden) van foto's vanuit een digitale camera gaat vrij vlot. De site is zo gemaakt dat de gebruiker wordt gewaarschuwd als de foto's te groot zijn of wanneer hij iets onhandigs doet. Om een idee te krijgen waar zich mensen met een online dagboek bevinden, beschikt de site over een zoekfunctie. Wie bijvoorbeeld de zoekterm `Phuket' intikt, krijgt een grote hoeveelheid dagboekschrijvers op het Thaise eiland.

Interessant is dat de gebruikers van WaarBenJij.nu bij calamiteiten veranderen van vakantiegangers in verslaggevers. Zij bedrijven dan een soort `burgerjournalistiek'. Zo geeft het verslag van een paar Nederlandse vrienden over de gevolgen van de orkaan Katrina goed inzicht in de situatie daar. En op barryinafghanistan.WaarBenJij.nu is te zien hoe een Nederlandse militair in het Afghaanse binnenland hulp verleent aan dorpelingen.

Maar de meeste gebruikers zijn vanzelfsprekend gewone reizigers. Op de site kan gechat worden met mensen die dezelfde reis gaan maken of hebben gemaakt. Via e-mail, sms of rss (een techniek waarmee internetgebruikers zich abonneren op nieuws) kan het thuisfront gewaarschuwd worden dat de reiziger een nieuw bericht heeft geplaast.

De site biedt paradoxaal genoeg de mogelijkheid om de geplaatste digitale foto's en berichten weer tastbaar (analoog) te maken. Het lijkt een overbodige luxe te zijn, maar veel mensen maken gebruik van deze dienst. Gremmen: ,,Nu eindigen foto's meestal in een schoenendoos. Het knip- en plakwerk nemen wij de reiziger uit handen.'' Voor 35 tot 55 euro kan een glossy papieren reisdagboek besteld worden met landkaartjes, foto's en teksten van de reis.

Elke maand komen er achttienduizend nieuwe berichten op de site bij. Daarmee is WaarBenJij.nu na Blogger en Web-log.nl de grootste weblogdienst van Nederland. Over enige tijd willen Gremmen en Gangadin werken met mobiele telefonie, video en andere nieuwe technologieën. Maar dat is toekomstmuziek. Gremmen: ,,Eerst een vertaling van WaarBenJij.nu in het Japans.''

www.waarbenjij.nu

www.web-log.nl

www.blogger.com

    • Elda Dorren