Nuon bouwt grote centrale aan de kust

Energiebedrijf Nuon gaat voor een miljard euro een nieuwe elektriciteitscentrale bouwen die vanaf 2011 stroom moet gaan leveren. Het is de grootste investering die het bedrijf ooit heeft gedaan.

De nieuwe centrale moet een aantal bestaande stations vervangen die in de jaren tachtig van de vorige eeuw zijn gebouwd. Het gaat om stations in Velsen, Hemweg en Merwedekanaal. ,,Over een jaar of zes zijn die aan het einde van hun levensduur'', zegt de woordvoerder. Nuon bezit in totaal veertien stations op zes locaties.

Nuon verwacht de centrale met eigen geld te kunnen betalen. ,,We hebben een goede cash flow'', zegt de woordvoerder. Het bedrijf haalde vorig jaar een omzet van bijna 5 miljard euro.

De nieuwe centrale heeft een vermogen van 1200 megawatt en kan ongeveer twee miljoen huishoudens van stroom voorzien. Waar hij komt te staan, is nog niet bekend. Nuon onderhandelt over een aantal locaties aan de Nederlandse kust. ,,De mogelijkheden lopen in principe van Delfzijl tot Terneuzen'', zegt de woordvoerder. De centrale moet bij voorkeur dicht bij een zeehaven liggen, want hij draait onder meer op kolen en biomassa, grondstoffen die over het algemeen per schip worden aangevoerd. In de buurt van de kust is, aldus de woordvoerder van Nuon, de kans ook het grootst dat er voldoende koelwater aanwezig is.

Nuon heeft ervoor gekozen een zogeheten vergassingscentrale te bouwen, die op zowel kolen, gas als biomassa kan draaien. Daarmee is de centrale flexibeler dan de meeste andere centrales in Nederland, die vooral op kolen of gas worden gestookt. Door steeds de goedkoopste grondstof te kiezen, hoopt Nuon op kosten te besparen.

Op dit moment staat er pas één vergassingscentrale in Nederland, in Buggenum. Hij is in handen van Nuon. De meeste andere centrales vergassen de grondstoffen niet, maar verbranden ze. De verwachting is dat de nieuwe grote Nuon-centrale een beter rendement heeft, en minder van het broeikasgas kooldioxide uitstoot vergeleken met bestaande centrales.

Het komende jaar investeert Nuon 20 miljoen euro in de aanloopfase van het project. In 2007 wordt definitief besloten of het resterende bedrag van 980 miljoen euro wordt vrijgemaakt, en of de bouw doorgaat.

Greenpeace is niet tevreden over de plannen van Nuon omdat het milieu er weinig mee vooruitgaat, aldus de milieuorganisatie. Het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) is wel positief over de bouw. ,,Er wordt geïnvesteerd in nieuwe technologie en dat is een goed signaal'', zegt de woordvoerder van ECN. Deskundigen beschouwen de vergassingstechnologie als belangrijk voor de toekomstige energievoorziening.

Van alle in Nederland verbruikte elektriciteit wordt circa 60 procent geproduceerd door centrales. De rest komt via import en decentrale opwekking, bijvoorbeeld in kleinere warmtekrachtcentrales.