Muskusratten

Op nrc.nl deze week veel aandacht voor Europese kwesties. Rob Feddema uit Delft stelt in de rubriek lezersvragen over Europa de kwestie van de muskusratten aan de kaak: ,,Europa wil het gebruik van de zogenoemde verdrinkingsval bij de bestrijding van muskusratten verbieden. De methode zou te wreed zijn. Muskusratten kunnen dijken bedreigen. Is hier voor Nederland geen 'essentieel nationaal belang' in het geding?''

Het antwoord van de Europa-redactie: ,,Het gebruik van verdrinkingsvallen is in de Europese Unie sinds 1995 verboden. Voor muskusratten is toen een uitzondering gemaakt. In behandeling is nu een voorstel om deze uitzondering ongedaan te maken. Als de Europese Commissie, de EU-regeringen en het Europees Parlement het eens worden over dit voorstel dan moeten lidstaten zich daar aan houden, tenzij zij een voorbehoud hebben gemaakt, bijvoorbeeld met een beroep op een `essentieel nationaal belang'. Het is dan aan de Nederlandse regering om dit uit te onderhandelen. Meer Europese onderwerpen op www.nrc.nl/europavragen.

Demagogie en populisme

Het webcongres spreekt zich deze week uit over de stelling dat er een brede maatschappelijke discussie over Europa nodig zou zijn. Ja, vindt 63 procent van het panel. 32 procent is het oneens, en de resterende 5 procent weet het niet. Lezer S. Blok: ,,Het fenomeen `Brede maatschappelijke discussie' leidt slechts tot verwarring en besluiteloosheid. Laten de regering en het parlement binnen dat kader nu maar gewoon hun werk doen.'' Meer op www.nrc.nl/webcongres.