Modern eten

In Nederland kun je de gekste pizza's bestellen die niets met de Italiaanse, in de houtoven gebakken oerpizza van doen hebben. Ik noem de pizza Hawaï met kaas, tomaat, ham, champignons en ananas en de pizza shoarma met tomaten, kaas en shoarmavlees. De modernste, waanzinnigste, warboelpizza's vind je op de kaart van het Londense pizza-restaurant Fire & Stone, 32 Maiden Lane. Enkele voorbeelden van de circa 30 verschillende soorten. Op pizza Rio ligt spinazie, gemarineerde champignons en ansjovis. Pizza Lisbon is voorzien van een laag pesto. Pizza Phuket: mosselen, peultjes, mozzarellla, geroosterd sesamzaad en satésaus. Wil je een Italiaanse pizza, bestel dan de San Francisco met plakjes tomaat, mozzarella en basilicum.

Het Italiaanse nagerecht tiramisu is in ons land ongelooflijk populair en in vele variaties te vinden. Het nagerecht van vandaag is een soort kruising tussen tiramisu en cheesecake. Kortom een machtige tirachee.

Bereiding: verkruimel de biscuitjes. Smelt de boter en roer de koekkruimels er doorheen. Verdeel dit mengsel over de bodem van een ronde of vierkante schaal of bakvorm en druk aan. De bodem van de tirachee is stevig zodra de boter is afgekoeld. Maak de aardbeien schoon en snijd grote exemplaren in stukjes. Plet de blauwe bessen. Haal de aalbessen van de steeltjes. Houd wat frambozen, bramen, blauwe bessen en (trosjes) aalbessen apart voor de garnering. Roer aardbeien, frambozen, bramen en bessen door elkaar en meng de crème de cassis erdoor. Klop de slagroom tussen lobbig en stijf. Roer de mascarpone en de poedersuiker door elkaar. Spatel de crème fraîche en de slagroom door de mascarpone. Breng eventueel op smaak met extra suiker. Verdeel het fruit over de koekbodem en bestrijk het met het mascarponemengsel. Garneer met frambozen en bessen.

Bovengenoemde soorten fruit kunnen uiteraard vervangen worden door andere schoongemaakte en in stukjes gesneden vruchten van het seizoen.

Morgen: Geitenkaas-vijgencrumble

    • Anne Scheepmaker