Met AZ zegeviert het aanvallende spel

Met AZ zegevierde gisteravond ook het aanvallende voetbal. De totaaluitslag na twee ontmoetingen met Krylia Sovetov Samara was dan weliswaar 6-6, waarbij de drie uit gescoorde doelpunten van de Alkmaarders dus de doorslag gaven, de Russische counterploeg leverde slechts met een negatieve spelopvatting een bijdrage aan die royale uitslag. ,,Dit vond ik de meest defensieve ploeg die ik ooit heb gezien'', zei Kenneth Perez, nadat AZ zich met de noodzakelijke marge van twee doelpunten verschil langs Krylia had geploeterd. ,,Afgezien van de vraag of wij verdienden de volgende ronde te halen, is het toch goed voor het voetbal dat wij verder gaan? Zoals Krylia tegen ons voetbalde, dat kon toch niet? Je had in het veld telkens het gevoel dat je veel deed, maar door hun speelwijze kwam je geen stap vooruit. Ik vind het heel knap dat wij nog een derde doelpunt hebben gemaakt.''

Goed verdedigen is natuurlijk ook een kunst. En dat beheerste de ploeg uit het Russische Samara tot in de finesses. Bovendien vertoonde het team uit de industriestad aan de Wolga in beide duels een hoog rendement. De spaarzame kansen die het kreeg, werden bijna allemaal verzilverd. De Ghanees Baba Adamu speelde hierin een grote rol. Met een prachtige omhaal zette hij zijn ploeg gisteren op een voorsprong en dat was even slikken voor AZ. ,,Niet te verdedigen, dit doelpunt'', meende trainer Van Gaal achteraf bewonderend. ,,In mentaal opzicht kregen we het even heel moeilijk.''

De voormalige bondscoach zei niettemin trots te zijn op de spelers van AZ die veerkracht toonden en buiten offensief spel ook het zogenoemde pressing beheersten. Na de tegentreffer wist de Noord-Hollandse ploeg dat het minimaal drie keer moest scoren. AZ speelde geconcentreerd, verloor geen moment de greep op de wedstrijd. Maar het rendement bleef nihil. Krylia voetbalde uiterst gedisciplineerd en gegroepeerd voor het eigen doel. Perez: ,,Het was de bedoeling dat onze backs opkwamen en voor de voorzetten zouden zorgen. In het centrum van hun defensie moesten Barry van Galen, Shota Arveladze en ik in een driehoek druk uitoefenen. Maar de vleugelverdedigers van Krylia gingen niet met ons mee en bleven keurig onze backs opwachten.''

Pas in de tweede helft deed AZ goede zaken. De oude meester Barry van Galen speelde weer een glansrol. Co Adriaanse vond twee jaar lang dat hij wegens zijn leeftijd (nu 35) om conditionele redenen geen hele wedstrijd meer kon spelen. Maar zijn opvolger Van Gaal, die het principe `de geest is sterker dan het lichaam' huldigt, maakt hier helemaal geen punt van. Van Galen speelde weer negentig minuten en kopte de eerste treffer, uit een vrije trap van Perez, stijlvol in. Het tweede AZ-doelpunt ontstond door een perfect aangesneden voorzet van zijn voet die door invaller Danny Koevermans op indrukwekkende wijze werd ingekopt.

Uiteindelijk zou Krylia zichzelf de das omdoen. Baba Adamu verloor in een duel met Barry Opdam zijn zelfbeheersing en werd op aangeven van de grensrechter door de Schotse arbiter Kenneth Clark wegens natrappen van het veld gestuurd. Opdam kon achteraf niet ontkennen dat hij de bestrafte represaille had uitgelokt. ,,We sprongen alle twee op voor een luchtduel'', vertelde de international in het straatje achter de hoofdtribune van De Hout waar de meeste spelers zich hadden gemengd tussen de feestende supporters. ,,Ik raakte hem als eerste. Vervolgens ging hij op mijn teen staan. Soms moet je alle middelen in de strijd gooien. Het was toch een gevaarlijk ventje. Zijn zwarte magie werkte toen even niet meer.''

Cruciaal was vervolgens de strafschop die AZ zes minuten voor tijd kreeg. In deze fase leverde Krylia bijna elke bal in, maar het zag er toch niet naar uit dat de ploeg door de knieën ging. Tot invaller Temile Omonigho in het zestienmetergebied Perez een duw in de rug gaf. De Deen, die al een keer met geel was bestraft voor een Schwalbe, ging nu wat overtuigender tegen het gras.

Denny Landzaat kreeg de moeilijke taak de strafschop te verzilveren. De middenvelder koos ervoor zijn aanloop even te onderbreken om te zien welke hoek de doelman koos. Maar de lange Chileen Eduardo Lobos bleef stokstijf staan. Vervolgens moest Landzaat de bal uit stand inschieten en dat deed hij met verve. ,,Ik was al gespannen omdat ik steeds meer de klok in de gaten ging houden'', keek Landzaat op de dure strafschop terug. ,,Ik probeerde me goed te concentreren, me van de buitenwereld af te sluiten. Lobos volgde mijn bewegingen prima. En dan kan je uit stand alleen nog zo hard mogelijk schieten. Het wordt steeds moeilijker geen strafschop te missen. Maar de keepers blijven steeds vaker staan.''

Landzaat loodste AZ de aantrekkelijke groepsfase van de UEFA Cup binnen. De halve finalist van vorig seizoen wankelde, maar heeft toch zijn doel bereikt. Het is voor de uitstraling van de club belangrijk. ,,En voor de jonge talenten in de ploeg'', vulde Van Gaal aan. Financieel levert het kennelijk niet zoveel op als je over een stadion beschikt dat 8.000 toeschouwers kan herbergen. De duels tegen Krylia zorgden door de verre reis eerder voor een verliespost. En vorig seizoen werd AZ financieel zelfs niet veel wijzer van het bereiken van de laatste vier.

AZ 3

Krylia Samara 1

Ruststand 1-1. 16. Baba 0-1, 45. Van Galen 1-1, 80. Koevermans 2-1, 85. Landzaat 3-1 (strafschop). Schds: Clark (Sch). Tsch: 8.059. Rode kaart: 71. Baba (Krylia Sovetov). Gele kaart: De Zeeuw, Perez (AZ), Soava, Leilton en Solomatin (Krylia Sovetov).

    • Erik Oudshoorn