Lorenzo M. was snel in beeld in zaak-Melchers

Een van de verdachten in de zaak-Melchers is een bekende in de bridgewereld. Net als de ontvoerde Claudia Melchers en haar vader.

Van één iemand had hij de afgelopen twee weken de suggestie gekregen: zou Lorenzo iets met de ontvoerig te maken kunnen hebben? Hans Melchers was dus niet verrast met het nieuws dat hij gisteren via zijn advocaat hoorde. Dat de politie woensdagnacht Lorenzo M. op Curaçao heeft aangehouden vanwege betrokkenheid bij de tweedaagse ontvoering van Claudia Melchers, twee weken geleden. M. is, net als vader en dochter Melchers, een bekende verschijning in de Nederlandse bridgewereld. Melchers: ,,Het was Jan van Cleeff, jullie bridge-medewerker, die me de afgelopen weken op die gedachte heeft gebracht.''

Van Cleeff licht toe: ,,De dag na het begin van de ontvoering ben ik in de loop van de middag door de Amsterdamse politie gebeld. Ze vertelden mij van de ontvoering en vroegen mij, als bridgekenner, om informatie over Lorenzo. Die ken ik wel, dus ik heb ze geholpen. Ik heb ze gevraagd of hij verdachte was. Nee, zei de politie, maar we brengen iedereen in kaart uit de directe omgeving van Claudia Melchers. Achteraf vond ik het gek dat ze alléén naar Lorenzo vroegen, en niet naar andere bridgers. Dat heb ik gedeeld met Melchers.''

Anders dan diverse media berichtten is Lorenzo M. geen bridgepartner of goede bekende van Hans Melchers, zegt hij zelf. ,,Ik weet wel wie hij is, want hij loopt rond in de internationale bridgewereld. Zelf heb hem één keer ontmoet, een jaar of dertien geleden tijdens een bridgetoernooi op Curaçao. Ik wist niet beter dan dat hij uit een nette familie kwam van advocaten en diplomaten, van Hindoestaanse komaf.'' Daarna heeft Hans Melchers Lorenzo M. nooit meer ontmoet, maar hij weet dat dochter Claudia en schoonzoon Bert Verheij hem wel kennen.

Met deze wetenschap weet Melchers nog steeds niet wat er achter de ontvoering schuil gaat. ,,Ik heb geen enkel idee. Het zal wel met geld te maken hebben. Maar ik heb daar dus geen enkele eis over ontvangen. En ook niet over poedersuiker.'' De politie vond na de bevrijding van Claudia Melchers een brief waarin 300 kilo cocaïne als `losgeld' werd geëist.

Melchers had vanochtend nog geen contact gehad met zijn dochter om haar reactie op de arrestatie van Lorenzo te vragen. ,,Claudia zit aan de andere kant van de wereld, op vakantie. Ik wil haar even niet storen.'' Volgens Jan van Cleeff, bridge-medewerker van NRC Handelsblad en uitgever van IMP Bridge Magazine, was Lorenzo M. op de avond van de ontvoering van Claudia Melchers, 12 september, op de Amsterdamse bridgeclub Het Hok aan het bridgen met Floris Nijland, een vriend van de familie Melchers. Op de website van Het Hok staan `Lorenzo en Floris' op die dag inderdaad als koppel vermeld. Ook Bert Verheij, de man van Claudia, was die avond op Het Hok aan het spelen. De Volkskrant meldde vanochtend op basis van andere aanwezige bridgers dat Lorenzo zich ,,heel merkwaardig'' zou hebben gedragen. Hij liep tijdens het bridgen voortdurend naar buiten om te telefoneren. Precies een week na de ontvoering speelde hij opnieuw een partij met Nijland. Daarna is hij naar Curaçao vertrokken. Volgens De Telegraaf werd hij daarbij geschaduwd door Amsterdamse politie.

Bridgejournalist Van Cleeff schrijft vandaag op zijn website op basis van bronnen uit Curaçao dat Lorenzo M. eerder dit jaar op Curaçao is opgepakt vanwege mogelijke bemoeienis met drugshandel. Hij werd na korte tijd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Van Cleeff zegt van dezelfde bronnen te hebben begrepen dat Lorenzo een merkwaardige reputatie had in Curaçaose bridgekringen. ,,Hij is een getalenteerde speler, geen topper, maar staat erom bekend altijd tijdens het spel heel merkwaardig te bieden. Hij psycht. Vergelijk het met bluffen bij het pokeren. Mensen die Lorenzo goed kennen is het opgevallen dat hij altijd veel geld had, maar geen baan.''

De politie van Amsterdam laat zich niet uit over de arrestaties op Curaçao. Een bron bij het Antilliaanse openbaar ministerie bevestigt dat behalve Lorenzo M. op dinsdagmiddag ook de 37-jarige Quentin W. op verzoek van de Nederlandse recherche is aangehouden. Beide verdachten zouden vandaag naar Nederland worden overgevlogen voor verhoor.

Ali Alam M., de vader van Lorenzo M. en ook zijn advocaat, verklaarde gisteravond in het televisieprogramma Nova dat zijn zoon onterecht is aangehouden, omdat hij niets met de ontvoering te maken heeft. Lorenzo M. was volgens zijn vader half september in Nederland om zich voor te bereiden op het WK Bridge. Jan van Cleeff: ,,Het gaat om een open WK, waaraan iedereen met genoeg geld kan meedoen.''

De Amsterdamse politie heeft gisteren wel bevestigd dat de twee verdachten die dinsdagochtend in het Gelderse Laag-Keppel waren aangehouden, weer zijn vrijgelaten. Voor de rest wilde de politie vanmorgen nergens op reageren.

Met medewerking van Miriam Sluis en Derk Walters.

    • Philip de Witt Wijnen