Goedkopere auto's door overproductie

Door Europese overproductie van auto's kunnen nieuwe auto's tussen de 10 en 35 procent goedkoper worden verkocht dan de catalogusprijs. Morgen opent `outlet-autodealer' Cardoen een vestiging in Roosendaal met dit concept.

De van oorsprong Belgische keten koopt overgeproduceerde auto's via importeurs in verschillende landen op. Zo kan hij nieuwe auto's voor een prijs vergelijkbaar met jonge occassions in zijn showroom aanbieden. Een klant heeft alleen keuze uit het beschikbare aanbod. Een andere kleur of uitvoering dan de aangebodene is niet mogelijk. Al met al verkoopt Cardoen in, wat hij noemt, de autosupermarkt, nieuwe auto's alsof het tweedehands auto's zijn.

Met dit concept verwacht Cardoen marktleider te worden in de Benelux. De Belgische keten van eigenaar Karel Cardoen heeft negen vestigingen en de Roosendaalse is haar eerste in Nederland. Cardoen: ,,Als dit concept in Nederland aanslaat, besluiten we volgend jaar eventueel verder uit te breiden. Zuinige Nederlanders, dat is onze doelgroep.''

Zo biedt Cardoen een nieuwe Renault Scenic aan voor 24.250 euro, terwijl deze in de catalogus van Renault 27.745 euro kost.

Ook staat er een nieuwe BMW 3-serie voor 30.250 euro. Het gaat hier wel om een oud model, dat bij de dealer niet meer leverbaar is. Toen kostte deze zo'n 33.000 euro.

In de Roosendaalse showroom staan zo'n honderd nieuwe en gebruikte auto's (tot drie jaar) van allerlei merken en prijsklassen. Inruil van oude auto is mogelijk, een prijs wordt opgevraagd bij twee opkopers, maar zonder inruil krijgt een klant geen korting. ,,Prijs is prijs'', zegt Cardoen.

Cardoen biedt op nieuwe auto's een garantie van twee jaar zonder kilometerbeperking maar houdt zich alleen bezig met de verkoop. Service en onderhoud worden gedaan door Bosch Car Services, waarbij in Nederland zo'n 300 garagebedrijven zijn aangesloten.

De negen vestigingen in België van Cardoen boekten vorig jaar een omzet van honderd miljoen euro en behaalden hiermee een winst van één miljoen euro.

De Nederlandse vestiging opent morgen want dan teedt een Europese verordening in werking die het autodealers toestaat onbeperkt vestigingen te openen in de EU.