Franse regering komt actievoerders tegemoet

De Franse regering is gisteren tegemoet gekomen aan de actievoerders die sinds enkele dagen de havens van Marseille en Corsica blokkeren uit protest tegen de privatisering van het veerbedrijf SNCM.

Premier Dominique de Villepin kondigde aan bereid te zijn af te zien van de volledige privatisering van het verlieslijdende bedrijf, dat 2.400 werknemers heeft. In plaats daarvan zou de staat 25 procent van de aandelen behouden. De leiders van de communistische vakbond CGT wezen het voorstel gisteren af en eisen dat de staat een meerderheidsbelang houdt.

Het eiland Corsica was vanmorgen nog afgesneden van zeeverkeer met het vasteland. De concurrent van SNCM, Corsica Ferries, heeft zijn veren uit de voorlopig vaart genomen vanwege de explosieve situatie op het eiland.

In de Noord-Corsicaanse havenstad Bastia en op verschillende andere plaatsen op Corsica werd gisteren actie gevoerd voor de vrijlating van vier leiders van de Corsicaanse vakbond STC, die deze week leiding gaven aan de kaping van een veerboot van SNCM. Zij zijn in hechtenis genomen nadat militairen de boot hadden bestormd. De STC staat dicht bij de politieke beweging van Corsicaanse `nationalisten', die autonomie tegenover Parijs willen.

Vannacht om half een ontplofte een bom op enkele meters afstand van de Franse regeringsvertegenwoordiger in Corsica, prefect Pierre-René Lemas. Hij bracht de aanslag, waarbij geen gewonden vielen, in verband met zijn betrokkenheid bij het SNCM-conflict. Minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy waarschuwde vanmorgen te zullen optreden als de openbare orde op Corsica verder onder druk komt. Sinds gisteren staan er rijen bij de benzinepompen op Corsica, die niet meer worden bevoorraad.