Feyenoord én het Nederlandse voetbal verliezen

Oost-Europa uit, altijd lastig. Deze oude voetbalwet leek niet meer van toepassing sinds de clubs uit West-Europa door het grote geld zo zijn bevoordeeld. Maar zie, in de duisternis van Boekarest herleefden gisteravond oude tijden, alsof het IJzeren Gordijn nog een verlammende werking had op de rijkere spelers uit de kapitalistische landen.

In een stadion dat van betonrot aan elkaar hangt – hoe kenmerkend voor een ouderwets avondje Europa-Cupvoetbal – werd Feyenoord even verrassend als terecht uitgeschakeld door Rapid.

De nummer negen van de Roemeense competitie bleek te sterk voor de koploper van de eredivisie. Niet alleen Feyenoord, maar ook het Nederlandse clubvoetbal leed een gevoelige nederlaag tegen de derde club van Boekarest. Feyenoord werd voor het eerst sinds het seizoen 1998-1999 in de eerste ronde uitgeschakeld. Aan het eind van dat speeljaar vierde de Rotterdamse club toen zijn laatste landstitel.

Erwin Koeman kon er wel om lachen, toen hem na afloop werd gevraagd of de kampioenskansen nu zijn gestegen. Feyenoord heeft een lichter programma dan de concurrentie. AZ, PSV en Ajax spelen dit najaar nog zeker vier Europa-Cupduels. Feyenoord kan zich nu op de eredivisie concentreren.

,,Dat is dan de enige winst van vanavond'', lachte de tweedejaars hoofdtrainer met een zuur gezicht. ,,Voor de rest zijn er alleen maar verliezers'', wist de oudste broer Koeman die zelf was gezakt voor zijn eerste examen bij Feyenoord. De zes opeenvolgende competitiezeges ten spijt. ,,Ik ben nooit in een jubelstemming geweest. Ik wist dat we kwetsbaar zijn. Daarom is dit een leerzame avond. Een aantal jongens was niet voorbereid op een veldslag.''

Feyenoord kreeg een lesje in verdedigend en lichamelijk voetbal. Techniek en tactiek telden niet op het hobbelige veld van Rapid, dat in fysiek en defensief opzicht sterk was. Het vele balbezit van Feyenoord suggeerde een overwicht, maar de kansenverhoudingen waren in Roemeens voordeel. Na het 1-1 gelijkspel in Rotterdam volgde een 1-0 nederlaag in Boekarest. Het balverlies van de Zweedse back Östlund, na een kwartier spelen, was achteraf niet eens beslissend. Zonder de treffer van Buga zou Feyenoord ook zijn uitgeschakeld.

De matchwinnaar ging na afloop op de schouders van het uitzinnige publiek, dat Rapid een flink thuisvoordeel had gegeven. Hoe anders was het twee weken geleden, toen Feyenoord in een lege Kuip ongeinspireerd naar remise voetbalde. De straf van de UEFA, een thuiswedstrijd zonder publiek, was een gevolg van het vuurwerkincident tijdens een vorig bekerduel tegen Sporting. De meegereisde supporters uit Rotterdam maakten in Roemenië duidelijk dat de zondaar (lees: de gooier van het vuurwerk) zou moeten boeten voor de uitschakeling. ,,We weten hem te vinden'', klonk het strijdvaardig in het vak met fans van Feyenoord.

De boete van de UEFA bedroeg 17.000 euro, een schijntje vergeleken met de geldsom die Feyenoord door de vroege uitschakeling misloopt. Niemand wilde gisteravond voor penningmeester spelen, maar Feyenoord schiet zeker een paar miljoen euro tekort. Het poulesysteem biedt twee thuis- en twee uitwedstrijden. Technisch directeur Wotte: ,,Er stond vooral sportieve prestige op het spel. De UEFA Cup levert veel minder geld op dan iedereen denkt. Maar ik ben hier natuurlijk wel doodziek van, en dat is een understatement.''

Feyenoord moet het al vijf seizoenen zonder de lucratieve Champions League stellen en mede daarom koestert de clubleiding hoge verwachtingen in de competitie. Alleen de landstitel biedt zekerheid voor een plaats in het Europese hoofdtoernooi, waar Feyenoord in sportief opzicht overigens weinig te zoeken heeft. De nederlaag tegen Rapid was een wijze les voor alle fans die Feyenoord de hemel hadden ingeprezen. Koeman: ,,Hopelijk staat iedereen weer met beide benen op de grond''.

De winnaar van de UEFA Cup in 2002 is op de internationale velden een grijze middenmoter geworden, zonder al te veel winnaarstypes ook. Technisch vaardige spelers als Ono, Ghaly, Kalou en Castelen trokken tegen Rapid veel te vaak hun benen in. De Roemeense werkpaarden renden de longen uit hun lijf. Ghaly werd in de rust na zijn zoveelste balverlies gewisseld.

Alleen aanvoerder Kuijt onderscheidde zich in mentaal én fysiek opzicht. Hij stroopte wel de mouwen op en nam na afloop ook de tijd voor Roemeense handtekeningenjagers. De spits die zijn gedroomde transfer naar Engeland heeft uitgesteld, zal beseffen dat zijn geschatte marktwaarde van 18 miljoen euro niet is gestegen. Of hij nu al tijdens de winterstop naar het buitenland wil vertrekken, ofwel: wat moet hij nog bij Feyenoord? Kuijt, een beetje geprikkeld: ,,Ik ga na één nederlaag geen flauwe dingen roepen. Dit is niet beslissend voor mijn toekomst.''

Kuijt had in de slotfase pech met een kopbal die een paar centimeter naast het Roemeense doel ging. Verder zag hij van dichtbij hoe ploeggenoot Bahia een kwartier voor tijd voor de gelijkmaker leek te zorgen. De doeltreffende kopbal werd wegens buitenspel afgekeurd. Aan de andere kant zag de arbiter geen strafschop in een handsbal van de ongelukkige Östlund, de grootste schlemiel in een elftal vol verliezers.

Rapid Boekarest 1

Feyenoord 0

Ruststand 1-0. 15. Buga 1-0. Schds: Cortez Batista (Por). Tsch: 15.000. Gele kaart: Nicolae Constantin, Coman, Maldarasanu (Rapid), Bahia, Bosschaart (Feyenoord).

    • Jaap Bloembergen