EU is het nog niet eens over Turkije

De lidstaten van de Europese Unie zijn het nog steeds niet met elkaar eens geworden over de voorwaarden waaronder maandag de onderhandelingen met Turkije over het lidmaatschap van de EU moeten beginnen. Overleg tussen de EU-ambassadeurs van de 25 lidstaten in Brussel heeft gisteren niets opgeleverd. De ministers van Buitenlandse Zaken gaan nu proberen zondagavond in Luxemburg tijdens een ingelast werkdiner uit de impasse te komen.

Oostenrijk blijft zich verzetten tegen het zogeheten `onderhandelingskader' dat Groot-Brittannië, de huidige roulerende voorzitter van de EU, heeft opgesteld. De Oostenrijkers willen dat nauwer wordt omschreven dat de onderhandelingen met Turkije ook kunnen leiden tot een andere vorm van samenwerking dan het volwaardig lidmaatschap van de Europese Unie. Zij denken daarbij aan een geprivilegieerd partnerschap dat Turkije bijzondere rechten geeft zonder dat het land volledig in de gemeenschap wordt opgenomen. Bovendien wil Oostenrijk dat stelliger wordt omschreven dat de Europese Unie ook zelf het lidmaatschap van Turkije aankan. Het betreft hier het zogeheten `absorptievermogen' van de EU.

Er wordt nog altijd van uitgegaan dat de onderhandelingen met Turkije over het lidmaatschap van de Unie maandag aan het eind van de middag kunnen beginnen. Het gaat hier om een ceremoniële start. De besprekingen met Turkije over het aanpassen van de wetgeving van het land aan de Europese regels zullen naar verwachting tien jaar duren.

Op de achtergrond van het Oostenrijkse verzet speelt mee dat de Alpenrepubliek vindt dat de Unie haar bezwaren tegen het openen van de onderhandelingen met Kroatië moet opgeven. De gesprekken over het EU-lidmaatschap van dit land hadden in maart van dit jaar moeten beginnen. Maar de ministers van Buitenlandse Zaken van de Unie besloten toen de onderhandelingen op te schorten omdat Kroatië zich volgens hen onvoldoende inspant om van oorlogsmisdaden verdachte landgenoten uit te leveren aan het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

De ministers zullen zich maandag over deze kwestie beraden. Volgens diplomaten zijn de EU-landen het erover eens dat Kroatië zich actiever heeft ingezet. Maar volgens een aantal landen van de Unie is dit nog niet voldoende om de onderhandelingen met Kroatië te beginnen.

De Tweede Kamer heeft gisteren het groene licht voor de start van de onderhandelingen van de EU met Turkije gegeven. De Kamer nam een breed gesteunde motie aan, dat de onderhandelingen wel gestaakt moeten worden, als zou blijken dat Turkije alsnog Cyprische schepen en vliegtuigen zou boycotten.