Druk is Ankoné andermaal te veel

Ook na haar rentree kon ze de spanning niet meer aan. Voor de tweede keer in haar carrière stopt Frédérique Ankoné (23) met schaatsen. Dat maakte haar ploeg, gesponsord door de Postcode Loterij, gisteren bekend, ongeveer een maand voordat het schaatsseizoen begint. Ankoné, tweemaal wereldkampioene bij de junioren, kan moeilijk omgaan met de druk die het leven van een topsporter met zich meebrengt.

In 2002 borg de Oldenzaalse, tot ontsteltenis van haar toenmalige trainer Jan de Kok, haar schaatsen al eens op. ,,Naast het schaatsen had ik helemaal niks'', zei Ankoné destijds in een interview met deze krant. ,,En als je daar niet je geluk uit kan halen, blijft er zo weinig over.'' De Kok betitelde de schaatsster na haar afscheid als `misschien wel het grootste talent dat we in Nederland ooit hebben gehad'. Ankoné zei zich er in hetzelfde interview voor te schamen dat zij niet de kracht had iets te doen met haar talent.

Na haar afscheid was Ankoné twee maanden lang bordenwasser in een hotel. Vervolgens werkte ze achter de kassa in een supermarkt in Oldenzaal. Naar eigen zeggen leerde ze in die periode relativeren en besefte ze dat ,,het schaatsleventje best lekker is''.

In maart 2004 kwam Ankoné dan ook op haar besluit terug, na een telefoontje van coach Jac Orie, de man die dat jaar Erben Wennemars en Marianne Timmer naar de wereldtitel sprint leidde en Mark Tuitert naar de Europese allroundtitel. Haar beslissing pakte goed uit: vorig seizoen brak de schaatsster door met een zesde plaats bij het EK allround. Begin dit jaar tekende de allroundster nog bij tot en met de Olympische Spelen die volgend jaar februari in Turijn worden gehouden.

Haar coach Orie betreurt het besluit van Ankoné. ,,Ze is een groot schaatstalent en daarom vind ik het natuurlijk jammer dat ze stopt. Maar als Frédérique aangeeft niet meer alles voor het schaatsen te kunnen opbrengen, dan kan ik niet anders dan haar beslissing accepteren.''