België jaagt op Habré

De Belgische justitie heeft een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen oud-president Hissene Habré die Tsjaad van 1982 tot 1990 heeft geregeerd. Hij wordt beschuldigd van moord, marteling en misdaden tegen de menselijkheid. De aanklacht is gebaseerd op getuigenverklaringen en bewijsmateriaal dat de Belgische onderzoeksrechter heeft verzameld in Tsjaad.

België heeft Senegal om uitlevering van de oud-president gevraagd. De 63-jarige Habré woont al vijftien jaar als balling in de Senegalese hoofdstad Dakar.

Mensenrechtenorganisaties hebben de Belgische actie toegejuicht. ,,Dit is een grote dag voor de duizenden slachtoffers van Habré en een mijlpaal in de strijd om plegers van wandaden ter verantwoording te roepen'', zei Reed Brody van Human Rights Watch. Volgens Brody zou Habré de eerste oud-president kunnen worden die wordt uitgeleverd om terecht te staan voor mensenrechtenschendingen. De Belgische advocaat die de slachtoffers van Habré vertegenwoordigt, zegt dat Senegal en Tsjaad het uitleveringsverzoek steunen. Autoriteiten in Senegal gaven gisteren geen commentaar.

Een eerdere poging om de Tsjaadse oud-president voor de rechter te brengen, mislukte vier jaar geleden in Senegal. Een plaatselijke rechtbank verklaarde de aanklacht tegen Habré niet ontvankelijk.

Een commissie die in 1992 in Tsjaad was ingesteld, stelde vast dat tijdens het bewind van Habré 40.000 politieke moorden zijn gepleegd en dat meer dan 200.000 mensen gemarteld zijn. Habré had de steun van Frankrijk en de Verenigde Staten die hem als bondgenoot zagen tegen het als gevaarlijk beschouwde bewind in Libië.

Het arrestatiebevel tegen Habré is gebaseerd op de Belgische genocidewet van 1993 die het mensen waar ook ter wereld mogelijk maakt om verantwoordelijken van misdaden tegen de menselijkheid aan te klagen in België. Die wet is twee jaar geleden onder druk van de Verenigde Staten afgezwakt na een golf van klachten tegen onder anderen de Israëlische premier Sharon, de Amerikaanse president Bush en de Cubaanse president Castro. Maar de zaak tegen Habré liep destijds al en mocht doorgaan omdat 3 van de 21 eisers Belgische burgers zijn.

Eén van de eisers die twee jaar in een Tsjaadse gevangenis is mishandeld tijdens het bewind van Habré, Souleymane Guengueng, noemde het arrestatiebevel ,,een droom die waarheid wordt na alles wat hij ons heeft aangedaan''. ,,Ik zie Hissene Habré al in een Belgische cel zitten.''