`BAM neemt AM Amstelland over'

Bouwbedrijf BAM en een nog onbekende partij zijn in verregaande onderhandelingen over overname van projectontwikkelaar AM Amstelland. AM laat weten dat de partijen bereid zijn 10,15 euro per aandeel te betalen, hetgeen de waarde van het bedrijf vaststelt op 920 miljoen euro. De koers bedroeg vanochtend 9,90 euro per aandeel.

BAM en zijn partner willen AM na de overname splitsen in twee zelfstandige onderdelen. Het onderdeel van AM dat zich momenteel bezighoudt met woningbouw wordt ondergebracht bij BAM. Het bouwbedrijf wil hiermee haar positie op de woningbouwmarkt versterken. BAM heeft zo'n 25.000 posities om woningen te bouwen. AM verwacht dit jaar zo'n 5500 woningen te bouwen.

De onbekende partij neemt vervolgens de tak van AM waar winkelcentra en kantoren onder ressorteren. Deze afdeling is behalve in Nederland actief in negen andere Europese landen, waaronder Duitsland, Turkije, Frankrijk en Tsjechië.

De onderhandelingen komen niet als een verrassing. Al in maart, tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2004, liet AM weten een `strategische oriëntatie' uit te voeren. Toen werd duidelijk dat een wens bestond de woningdivisie te scheiden van de winkeldivisie om zo verdere groei beter te kunnen structureren. De voorgenomen deal zal volgens AM geen gevolgen hebben voor haar werknemers.

Wanneer de overname zal worden beklonken valt nog niet te zeggen volgens een woordvoerder van AM. ,,We moeten eerst de gesprekken afronden en het voorstel vervolgens aan de aandeelhouders voorleggen.'' De aandelen van AM zijn voor 15 procent in handen van ABN-AMRO en voor 18 procent in handen van twee voormalige directeuren. In juli werd onderhandeld met Fortis over overname. Toen werd gesproken over een bod van 9,50 euro per aandeel. AM keerde vorig jaar een dividend uit van 43 eurocent per aandeel.