WWW.NRC.NL

Louis de Funès

Hans Beerekamp, tv-recensent en ex-filmredacteur van de krant, beantwoordt vragen over film en televisie op www.nrc.nl/vragenfilm.

Lezer Joop Kuypers stuurde een vraag in over de Franse komiek Louis de Funès. ,,Ik ben al tijden op zoek naar films met Nederlandse ondertiteling van De Funès. Sporadisch kom je er een tegen, zoals Rabbi Jacob, maar ik ben specifiek op zoek naar de film Samen uit, samen thuis. Tevens is er een film waarin hij een inspecteur speelt van de Michelin-gids waarin hij sterren uitdeelt aan goede restaurant, maar ook ook weer afpakt. Fantastisch! Hoe deze film heet weet ik niet.''

Hans Beerekamp antwoordt dat niet veel jongeren weten dat de grootste ster in de Nederlandse bioscopen van de jaren zestig de Franse komiek Louis de Funès was. ,,Nagenoeg alle kluchten waren hier megahits. Ze kregen vaak Nederlandse spreekwoorden of gezegdes als uitbrengtitel. De originele titels waren bij het grote publiek zo goed als onbekend. Nu weet bijna niemand meer, ook niet in het vak, hoe ze toen heetten.'' De films die lezer Kuypers zocht heten La Grande Vadrouille (1966, Samen uit, samen thuis) en L'aile ou la cuisse (1976).

Tech-nieuws

Internetjournalist Marie-José Klaver schrijft in haar weblog over digitale zaken. Op www.nrc.nl/klaver bericht zij dagelijks over privacy, wetgeving, beveiliging, bijzondere websites en cybercultuur. Deze week blogt ze onder meer over arbeidsomstandigheden in de pc-industrie, de site Gripopjedip.nl die jongeren helpt met hun depressies en over AOL-klanten die het doelwit zijn van een nieuwe phishing-aanval.