`Weg met Duitse depressiviteit!'

Duitse mediaconcerns zijn een campagne begonnen die een einde moet maken aan de depressieve sfeer in het land. ,,Du bist Deutschland!''

Het valt niet mee. Het leven. Zeker niet als je Duitser bent. Globalisering, werkloosheid en stagnatie drukken al jaren de stemming. Een catastrofale verkiezingsuitslag verlamt sinds kort bovendien de politieke besluitvorming. En dan wordt het nog herfst ook.

Duitsland, zeggen de Duitsers zelf, is een depressief land. Een land zonder succes, zonder perspectief, zonder durf. Wat te doen? Een moedeloos individu kan tabletjes nemen of naar zonnig Mallorca vliegen. Voor een leger van 82 miljoen zwartkijkers is dat geen optie.

De grote Duitse mediaconcerns, van Bertelsmann tot de publieke omroep, hebben er iets op gevonden: een optimismecampagne om de mistflarden te verdrijven. Met een heus bombardement van advertenties in kranten en op televisie moet Duitsland weer positief leren denken. Motto: ,,Du bist Deutschland!''

Het is, welbeschouwd, namelijk niet gering wat een Duitser zoal is. Jij bent 82 miljoen, zegt de campagne. Jij bent het wonder van Duitsland. Jij bent de boom.

Nóg aantrekkelijker is wat een Duitser zou kúnnen zijn. Jij bent Albert Einstein. Jij bent Michael Schumacher. Jij bent – aan iedereen is gedacht – Beate Uhse, de grondlegger van het beursgenoteerde seksimperium.

,,Duitsland maakt zichzelf zwart'', zei Bernd Kudrun, bestuursvoorzitter van uitgever Gruner+Jahr tijdens de lancering van de campagne. ,,We willen een impuls geven tot een verandering van mentaliteit in de richting van meer zelfvertrouwen.'' De ondernemers hebben een mediabudget van dertig miljoen euro ter beschikking gesteld en dertig bekende Duitsers bereid gevonden om gratis de blijde boodschap te verkondigen.

Literatuurpaus Reich-Ranicki doet mee. En de quizmaster Günther Jauch. De komiek Harald Schmidt, evenals de zangeres Yvonne Catterfeld en de schrijver Walter Kempowski. De gedachte achter de campagne is vastgelegd in een manifest. ,,Een vlinder kan een tyfoon veroorzaken. Zoals een kleine verplaatsing van lucht een storm kan veroorzaken, zoveel effect kunnen ook jouw acties hebben. Jij bent een deel van alles. Alles is een deel van jou.''

Het is niet bekend of de politieke elite zich al door de vlinder liet inspireren. Politici van SPD en CDU/CSU waren gisteravond na afloop van een tweede gesprek over samenwerking in een grote coalitie opvallend positief gestemd en maakten prompt een nieuwe afspraak. De vraag wie kanselier mag worden, Schröder of Merkel, kwam gisteren slechts zijdelings ter sprake.

    • Michel Kerres