WAT DOEN DE KINDEREN?

Bang maken

Engeltjes, duiveltjes, boeven, tovenaars en ander gespuis zijn op zaterdag 1 oktober te zien in de muziekvoorstelling Het engeltje en het duiveltje georganiseerd door de winkel Helden & Boeken Kinderboeken in Amsterdam. De voorstelling gaat over een gemeen duiveltje dat de dieren en een engeltje in het donkere bos bang probeert te maken. Sanne de Bakker (schrijfster) en Heleen Verleur (concertpianiste) zijn de makers van het boek Het engeltje en het duiveltje en de gelijknamige muziekvoorstelling.

Muziekvoorstelling op zaterdag 1 okt van 15u30-16u15 in het Theatrum Anatomicum, in de Waag, Nieuwmarkt, Amsterdam voor kinderen vanaf 6 jaar. Toegang €5 per kind. Res bij Helden & Boeven Kinderboeken, Nieuwmarkt 11, Amsterdam 020-4274407.

Zien met hun neus

Van 2 oktober tot 5 maart 2006 presenteert het Museum voor Communicatie in Den Haag de expositie Beregoed! over het bekroonde prentenboek (Gouden Penseel) Beer is op Vlinder van Annemarie van Haeringen. Speciaal voor de kinderen zijn er spelletjes waarmee ze ontdekken hoe Annemarie werkt. De expositie voor kinderen (en volwassenen) sluit aan bij ZieZo, een tentoonstelling over de zintuigen voor kinderen van 5 tot 11 jaar, waar ogen kunnen proeven, oren kunnen ruiken en neuzen kunnen zien.

Beregoed t/m 5 maart 2006 en Ziezo t/m kerstvakantie 2006 in het Museum voor Communicatie, Zeestraat 82, Den Haag. Open ma-vr 10-17u, za en 12-17u. Toegang kinderen 4 t/m 12 jaar €, vanaf 13 jaar €6, mjk gratis. Inl www.muscom.nl of 070-3307500.

Toveren

Van woensdag 5 t/m zaterdag 15 oktober is de 51ste Kinderboekenweek en het thema dit jaar is De Toveracademie, boeken vol magie; een ideale gelegenheid om kennis te maken met het Verhalenkasteel, een literair project voor groep 4 tot en met 6, dat op allerlei scholen in Nederland wordt geïntroduceerd. In een houten kasteeltje (ontworpen door de kunstenaar Piet Hein Eek) bevinden zich verschillende voorleesverhalen uit de kinder-wereldliteratuur en een aantal magische voorwerpen. In het hele land zijn er activiteiten in bibliotheken, boekwinkels en scholen. Ook bezoekt de auteur van het Kinderboekenweekgeschenk Wat rijmt er op puree? Edward van de Vendel veel steden. En de Ierse prentenboekauteur Martin Waddell – beroemd door zijn prentenboeken over Grote Beer en Kleine Beer – bezoekt ons land. Zijn prentenboekje Waar ben je, Kleine Beer? is vanaf 5 oktober voor €2,50 te koop.

Kijk voor alle activiteiten op

www.kinderboekenweek.nl

De rommelheks bezoeken

Kinderen uit Amersfoort en omgeving kunnen woensdag 5 oktober naar een groot kinderboekenfeest in Scholen in de Kunst. Er komen vijf kinderboekenschrijvers en illustratoren: dichter Frank Eerhart, illustrator Hugo van Look, schrijfsters Mirjam Mous en Karlijn Stoffels en de Amersfoortse schrijver/illustrator Tais Teng. Er zijn workshops van schrijvers en docenten van het kinderatelier van Scholen in de Kunst. En kinderen kunnen naar de Rommelheks, het Magisch Muziektheater, Magic Boogie of dansen met Tovervoeten en amuletten of mysterieuze tekens aan de wand maken. In een woonwagen wordt voorgelezen en in theater De Flint zijn voorstellingen van Jacques Vriens en van Theater van Alles & Niks.

Kinderboekenfeest op 5 okt vanaf 13u30 in Scholen in de Kunst, Coninckstraat 58, Amersfoort. Leeftijdsgroep: 6-12 jaar. Toegang gratis, de workshops kosten €1, toegang theatervoorstellingen €4 en €10. Inl www.speelboek.nl

Taartjes maken

Oktober is kindermaand in Haarlem en de feestelijke opening is met de tentoonstelling is getekend Thé Tjong Khing op 1 oktober in de Stadsbibliotheek Haarlem. Khing is met zijn prentenboek Waar is de taart? winnaar van de Woutertje Pietersenprijs 2005. Van 11u tot 12u kunnen kinderen taartjes maken en taartjes zoeken. De tekenaar is er zelf ook. Bij de expositie hoort een speurtocht die de hele maand oktober kan worden gedaan. Verder o.a. op het (kindermaand)programma: knutselen, theater maken, film kijken, wandelen. Het zwaartepunt van de oktober=kindermaand ligt in de herfstvakantie en op de woensdagmiddag.

Alle activiteiten staan in de folder, die gratis af te halen is bij de VVV en bibliotheken.

De sneeuwkoningin zien

Voor liefhebbers van de sprookjes van Hans Christian Andersen is er zondag 2 oktober in de Philharmonie Haarlem een middag vol voorstellingen, seminars en kookworkshops ter ere van de tweehonderdste geboortedag van de Deense schrijver en filosoof. In de kleine zaal is twee maal het verhaal De Nachtegaal te zien, gecomponeerd door Theo Loevendie. Het wordt gespeeld door Jeugdtheater Sonnevanck samen met het Valerius Ensemble. De dag wordt afgesloten met de door Daan Manneke gecomponeerde muziektheaterproductie De Sneeuwkoningin. Er zijn twee seminars (voor volwassenen) over wat sprookjes in onze orale en literaire cultuur betekenen? En er is een aanvullend programma met vertelvoorstellingen als De Tondeldoos, Het lelijke jonge eendje en De Sneeuwkoningin, kinderkookworkshops en een tentoonstelling over Andersen.

Hans Christian Andersendag op zo vanaf 13u in de Philharmonie, Lange Begijnstraat 11, Haarlem. Res 0900-7445427 of www.philharmonie.nu. Kosten voorstelling €5, €7,50 en €10.

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of agenda@nrc.nl