VOORKEUR REGIO

ALKMAAR

Ashton Brothers Met zijn vieren op één kratje bier staan. Vanuit het dak aan elastieken neerdalen om een achteloos weggegooid bosje bloemen te redden. Een wankele stapel bouwen van kratten, flesjes, een bierfust, en een kist met een vrijwilliger uit het publiek erin: de roemruchtige Ashton Brothers zijn terug van het Festival in Edinburgh met hun clowneske variétéshow Ballyhoo! Echt variëté is het niet, daarvoor ontbreekt het technisch vernuft. De Ashton Brothers bouwen vooral op hun charmante, komische presentatie, en hun vermogen om van bijna niets een act te maken.

30 sept De Vest, Canadplein 2. Inl 072-512 7344 of www.theaterdevest.nl

AMSTELVEEN

Hugo Claus

Doordat hij daarmee minder naar buiten is getreden, is de beeldende kunst van Hugo Claus (Brugge, 1929) in Nederland niet zo bekend als zijn literaire werk. Uit de werken op papier die hij sinds 1947 gemaakt heeft, heeft het Cobra Museum nu ruim 150 tekeningen, aquarellen, collages en gouaches gekozen. Vanaf 1948 was Hugo Claus nauw verbonden met de Cobra-beweging die hem inspireerde tot een vrijere beeldtaal waarin hij laveert tussen figuratie en abstractie. Uit al zijn werk spreekt de drang om het leven met snelle tekens vast te leggen.

`Hugo Claus Souvenir', t/m 13 nov. in Cobra Museum, Sandbergplein 1 Amstelveen. Di t/m zo 11-17 u. Elke zondag zijn er rondleidingen, om 13 u voor kinderen en 14 u voor volwassenen. Inl. www.cobramuseum.nl

DEN HAAG

Rifgebergte

Op 30 sept (19u30) spreekt Paolo de Mas over maatschappelijke veranderingen in het Marokkaanse Rifgebergte.

Bibliotheek Schilderswijk, Koningstraat 439. Inl 070-3887916 & www.bibliotheekdenhaag.nl

Conny Braam presenteert 5 okt (13u-16u) de workshop Schrijf familiegeschiedenis. Nationaal Archief, Prins Willem Alexanderhof 20. Inl/aanmelden 070-3315400.

HILVERSUM

Richard Meier

Op 2 okt is er de mogelijkheid een rondleiding te volgen door het kantoorgebouw van de Amerikaanse architect Richard Meier in Hilversum. De rondleiding start om 12u het gebouw aan de Bonairelaan 4. Kosten zijn 7,50 euro p.p. Res 035-6292826 & museumhilversum@hilversum.nl

LEIDEN

Belegh en Ontset van Leyden

Om het driehonder-jarig bestaan van de Leidse Schouwburg te vieren - de oudste van het land – brengt theatergezelschap de Veenfabriek Belegh en Ontset van Leyden. Dit treur-blij-eindespel van Reynerius Bontius, over de strijd om Leiden tijdens de Nederlandse Opstand, was in 1645 de openingsvoorstelling van de schouwburg. Overbuurman Paul Koek en zijn troep spelers en musici laten de schouwburg zelf een hoofdrol spelen; de toeschouwers blijven niet in het rode pluche zitten.

De driehonderdste verjaardag van de schouwburg wordt verder opgeluisterd met een tentoonstelling in de Lakenhal en met het jubileumboek Wat geeft die Comedie toch een bemoeijing!

20 sept t/m 2 okt Leidse Schouwburg, Oude Vest 43. Inl 071-516 3899 of www.leidseschouwburg.nl

UTRECHT

Kruisiging

Als vierde in een serie van zes kleine exposities over schilderijen uit de collectie oude kunst, toont het Centraal Museum in Utrecht dit najaar het doek De kruisiging met leden van de familie van Adriaen Willemsz. Ploos' dat nu, na een ingrijpende restauratie voor het eerst sinds de aankoop in 1987 te zien is. De kleine expositie geeft inzicht in de complexe ontstaansgeschiedenis van het schilderij dat een kopie is naar Hendrick ter Brugghens origineel in New York.

`Stichting Victor IV: De kruisiging met leden van de familie van Adriaen Willemsz. Ploos naar Hendrick ter Brugghen 1624?' In Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10, Utrecht. T/m 8 jan. Di t/m zo 11-17 u. Inl. www.centraalmuseum.nl

Park de Gagel

Architectuurcentrum Aorta en landschapsarchitectuurcentrum Makeblijde organiseren 2 okt (14u) een rondleiding door Park De Gagel. Dit park uit 1975 begint vanaf het najaar 2005 aan zijn tweede ronde.

Vertrekpunt: vanaf de kiosk bij de stadsboerderij. Duur: 1 uur. Het minimum aantal deelnemers is 6, het maximum 20. Opgeven: 030-2321686 & otours@aorta.nu

Openbaar vervoer

Tumult organiseert 4 okt (20u) onder de titel Gratis OV! Goed Idee? een debat over de toekomst van de mobiliteit. Olv Hugo van der Steenhoven, beleidsadviseur, discussiëren onder meer Michel van Hulten, www.gratisopenbaarvervoer.nl, Arend Klaassen, DHV en Joris Wijnhoven, Milieudefensie.

Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9. Inl 030-2332430 & www.tumultdebat.nl

Jeroen Vullings

Ihkv de lezingenserie De Schrijver als lezer zal Jeroen Vullings (Vrij Nederland) op 4 okt (20u) in zijn lezing `Wie blijft? de balans opmaken van de Nederlandse literatuur in de 20ste eeuw.

Aula van het Academiegebouw, Domplein 29. Inl www.slau.nl of www.studiumgenerale.nl

Slagwerk

In Muziekcentrum Vredenburg speelt Slagwerkgroep Amsterdam met het Trio Bert van den Brink olv Josep Vicent een programma rondom werken van George en Ann Crumb. Sopraan en componiste Ann Crumb is soliste in de liederencyclus The River of Life van haar vader George Crumb, éminence grise van de Amerikaanse nieuwe muziek. Het sterk evocatieve en kleurrijke werk is geïnspireerd op Amerikaanse revival songs, hymns and spirituals. Ook met werken van Raskatov, Schnittke en Artyomov. Mmv Pascal Meyer op piano en speelgoedpiano.

Concert in de serie Whiskey & Wodka op 30 sept 20u15 in Muziekcentrum Vredenburg, Utrecht. Res 030-2314544.

Brasilia Op welke idealen baseer je een samenleving? Op die vraag zoeken theatermakers Lizzy Timmers en John van Oostrum het antwoord in Brasilia 2005. In deze muziekvoorstelling reizen twee jonge mensen op een motor. Ze brengen een avond door in een hotelkamer in Brasilia, een stad die in de jaren 60 uit de grond werd gestampt. Daar hopen ze de ultieme utopie of het langverwachte paradijs te vinden. Maar de mens heeft zowel het talent om iets op te bouwen als het talent om iets te vernietigen.

T/m 7 okt Huis aan de Werf, Boorstraat 107. Inl (03) 231 5844 of www.huisaandewerf.nl