Vier doden bij nieuwe run op Spaanse grens

Bij een massale bestorming van de grens rond de Spaanse enclave Ceuta zijn vanochtend vroeg onder Afrikaanse immigranten zeker vier doden en een vijftigtal gewonden gevallen.

Rond de vijfhonderd immigranten probeerden de hekwerken rond het stadsgebied van Ceuta te beklimmen. Bij soortgelijke grensincidenten zijn in de afgelopen weken drie doden gevallen. De Spaanse premier Zapatero heeft vanochtend opdracht gegeven het leger in te zetten om de grensbewaking rond de enclaves van Ceuta en Melilla te versterken.

De laatste poging om aan de Spaanse kant van de grens te komen werd vanochtend vroeg rond half vier ondernomen. Daarbij werd het dubbele hekwerk op verschillende plekken bestormd door immigranten afkomstig uit landen ten zuiden van de Sahara. Een honderdtal van hen slaagde erin om aan de Spaanse zijde te geraken. Daarbij vielen twee doden aan de Spaanse zijde. Vanuit het ziekenhuis in Tétouan werd de dood van twee immigranten aan Marokkaanse zijde gemeld.

De Spaanse regeringscommissaris voor Ceuta sloot vanochtend uit dat de doden zijn gevallen in een confrontatie met de politie. Deze zou volgens hem geen wapens hebben gebruikt die dodelijke verwondingen veroorzaken. De slachtoffers zouden daarentegen zijn gevallen in het gedrang om over de hekwerken te komen.

Massale pogingen om vanuit Marokko de Spaanse grens over te komen werden eerder ondernomen in Melilla, de Spaanse enclave driehonderd kilometer ten oosten van Ceuta. Afgelopen dinsdag werd hier de grens tot twee maal toe bestormd door honderden immigranten.

De incidenten langs de grens hebben het thema van de illegale immigratie hoog op de agenda geplaatst van een reeks ontmoetingen tussen regeringsleiders en ministers uit Marokko en Spanje vandaag in Sevilla en Córdoba. De burgemeesters van Ceuta en Melilla hebben inmiddels aangedrongen op onmiddellijke uitzetting van illegalen. Het bilaterale uitleveringsverdrag tussen Spanje en Marokko betreft echter uitsluitend illegale immigranten afkomstig uit Marokko. Immigranten uit landen ten zuiden van de Sahara vallen hier niet onder.

In de praktijk betekent dit dat de immigranten die er in slagen aan de Spaanse kant te raken doorgaans zelf een uitwijzingsbevel ophalen bij de politie. Dit fungeert vooral als een document om in Spanje te blijven, aangezien uitwijzing praktisch onmogelijk is. De illegale immigranten worden vervolgens opgevangen in de speciale kampen of trachten door te reizen naar het vasteland.

Van Marokkaanse zijde is bij herhaling onderstreept dat het land niet over voldoende middelen beschikt om de toestroom van immigranten uit het zuiden tegen te houden.