Ultranova

Droevig Wallonië blijft een verbazend vruchtbare voedingsbodem voor filmtalent. We hebben Aaltra gehad, Calvaire, de films van de gebroeders Dardenne. En nu is er Ultranova, Het armoedige bestaan en de bescheiden dromen in een Waals rot-dorpje staan centraal in het speelfilmdebuut van acteur Bouli Lanners. Drie huizenverkopers, twee fabrieksmeisjes, nog wat passanten en het onvergetelijk grauwe land, meer heeft Lanners niet nodig om een magnifieke film te maken. De camera van Bouli Lammers heeft geen haast: zijn personages kunnen toch nergens heen en het landschap is al jaren onaangeroerd. Lanners deelt met zijn Waalse collega-regisseurs die fijne combinatie van deernis en zwarte humor. Hij geeft zijn verliezers in de hoofdrol een soort waardigheid mee. De verlegen Dimitri wordt van veraf bewonderd door Jeanne van de meubelfabriek, die hem onhoorbaar toeluistert: Dimitri, Dimitri. Alsof hij niet die muurbloem is met zijn piekhaartjes, maar Johnny Depp. Misschien dat andere meisjes dromen van Johnny Depp, Jeanne droomt van Dimitri.

Regie: Bouli Lanners. Met: Vincent Lecuyer, Michaël Abiteboul, Vincent Belorgey, Marie du Bled, Pol Deranne. In: Cinerama, Amsterdam; Filmhuis, Den Haag; Lux, Nijmegen; Lantaren/Venster, Rotterdam.

Ultranova