THEATER

Ali en Nino Ter gelegenheid van haar dertigjarig jubileum brengt Theater De Engelenbak Ali en Nino, een toneelstuk naar de roman van Kurban Saïd over de liefde van een moslimprins en een westers meisje in de Azerbeidzjaanse stad Bakoe, tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog en de Russische Revolutie. De Europese Nino voelt zich doodongelukkig tijdens hun tijdelijke verblijf in Iran, de Aziatische Ali kan onmogelijk leven in Europa. Als na de Eerste Wereldoorlog de republiek Azerbeidzjan zelfstandig wordt onder Brits protectoraat, kunnen Ali en Nino hun werelden verzoenen. In Bakoe richt Nino hun woning in als een Europees huis. Dan neemt het Russische Rode Leger hun land in. Nino vlucht, Ali blijft om zijn stad te verdedigen.

Deze `Romeo en Julia op de Kaukasus' werd al in 1937 geschreven, maar pas de laatste jaren herontdekt. Achter het pseudoniem Kurban Saïd bleek de joodse schrijver Lev Nussimbaum te zitten die zich tot de islam bekeerde en zich uitgaf voor Arabische prins. Een documentaire over deze mysterieuze schrijver en het actuele thema brachten de roman weer onder de aandacht. Ali en Nino wordt gespeeld door jonge amateurs met een diverse culturele achtergrond. De voorstelling wordt geregisseerd door Ali Kouchiry en Helmert Woudenberg, die zelf de vaderrollen voor hun rekening nemen.

T/m 22 okt De Engelenbak, Nes 71. Inl 020-6266866 of www.denengelenbak.nl.