Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over een Nederlandse zakenman die wordt verdacht van oorlogsmisdaden in Liberia. Hij had jarenlang een houtkapbedrijf in het Afrikaanse land. In ruil voor de kap zou de zakenman volgens Justitie de beruchte Liberiaanse president Taylor met geld, wapens en manschappen hebben gesteund. Vandaag moet hij voor de rechter verschijnen. Ned. 1,20.30-21.00u.

Nova. Gesprek met politiekorpschef Ruud Bik, tevens lid van de commissie Opsporing, over verhoren en bekentenissen naar aanleiding van de zaak-Nienke. Verder aandacht voor een tentoonstelling over Charlie Chaplin in de Rotterdamse Kunsthal. Ned. 3, 22.20-23.00u.

KUNST

Nederlands Film Festival. Cinema.nl en R.A.M besteden uitgebreid aandacht aan het Nederlands Film Festival. Onderwerp vandaag is de Nederlandse auteurscinema, met speciale aandacht voor de geschiedenis van de film Abel. Ned. 3, 23.50-0.20 uur.

DOCUMENTAIRE

Horizon: The doctor who makes people walk again? Een Britse patiënt die lijdt aan de – volgens de reguliere wetenschap ongeneeslijke – verlammende zenuwspierziekte ASL (Amayotrofische Laterale Sclerose) bezoekt de omstreden Chinese arts Huang Hongyun. Die beweert dat hij de ziekte kan genezen met preparaten die hij onttrekt aan geaborteerde foetussen en vervolgens injecteert in de hersenen en in de ruggengraat van de patiënten. BBC 2, 22.00-22.50u.

Underground Britain: The hippo hunters. Voor veel geld kun je op elk dier jagen. Bijvoorbeeld een schietvergunning voor een leeuw en een olifant samen kost 48.000 euro. Of een nijlpaard voor 9600 euro. In de documenaire over de schimmige wereld van het groot-wild-jagen wordt de Londonse gepensioneerde caravanverkoper Derek Taylor gevolgd die in Zuid-Afrika een nijlpaard gaat doden, evenals Lord Rumney, wiens Schotse buitenverblijf gevuld is met jachttrofeeën zoals een cheetah, een grizzlybeer, een neushoorn en een stekelvarken. BBC 2,22.50-23.30u.

Donderdag documentaire: Deacon of Death. Film van Jan van den Berg en Willem van de Put over de Cambodjaanse vrouw Sok Chea. Zij probeert de man die ze verantwoordelijk houdt voor de gruwelijke moord op haar familie voor het gerecht te krijgen. Dat blijkt niet eenvoudig, ook omdat de man een belangrijke religieuze positie bekleedt. Ned. 1, 23.20-0.20 uur.

VPROs Import: The Kidnapping of Ingrid Betancourt. Amerikaanse documentaire van Victoria Bruce en Karin Hayes. De Colombiaanse politica en presidentskandidate Ingrid Betancourt, aanvankelijk lid van de liberale partij, richtte haar eigen partij Oxygeno op. Ze stelde de corruptie van de regering aan de kaak en ijverde voor vrede. De guerillabeweging FARC ontvoerde haar in februari 2002. Deze zomer meldden kranten dat haar vrijlating op handen zou zijn. Ned. 3, 00.20-1.40 uur (herhaling).

PRAATPROGRAMMA

Barend en Van Dorp. Te gast is acteur Peer Mascini, die de hoofdrol speelt in de debuutfilm van Hans Teeuwen, Masterclass. En Ton Slierendrecht, de weduwnaar van Johnny Jordaan. Onlangs kwam een dvd uit met alle liedjes van Johnny Jordaan, die onmiddellijk naar de top van de hitparade schoot. Talpa, 22.30-23.40 uur.

AMUSEMENT

Villa Felderhof. Aan de Côte d'Azur als gasten presentatrice Nelleke van der Krogt en presentator/theaterproducent Albert Verlinde. Ze praten onder meer over hun jonge jaren in Zeeland en Brabant, de trends, reïncarnatie en de wens om kinderen te adopteren. Ned. 1, 21.00-22.00 uur.

SPORT

Voetbal: UEFA Cup. Voorbeschouwing en live verslag van de wedstrijden Willem IIAS Monaco en AZ-Krylia Sovetov Samaraz, met wedstrijdanalyses van Foppe de Haan. Van Heerenveen-Banik Ostrava wordt de tweede helft live uitgezonden. Ned. 2, 17.50-23.10 uur. Talpa doet live verslag van het duel tussen Boekarest en Feyenoord. Talpa, 18.00-20.00 uur.

DIGITALE KANALEN

Korte Nederlandse films. Vanavond wordt ter gelegenheid van het Nederlands Film Festival in de Utrechtse Stadsschouwburg de NPS-prijs voor de Korte Film uitgereikt ter waarde van 5.000 euro. De genomineerde films zijn vanaf morgen bij de NPS online te bekijken. Genomineerd zijn Calling 911 (regie Jan de Bruin), Lentelied (Erik de Bruyn) en Dialoogoefening: no 1 stad (Esther Rots). De film It hasn't happened van regisseur Baris Azman heeft een speciale vermelding gekregen van de jury.

http://www.cinema.nl/kortefilm.

Voetbal. De wedstrijd Rapid Boekarest-Feyenoord is vanavond bij Talpa zowel op de beeldbuis als op internet te zien. Voetballiefhebber Theo Teitsma heeft inmiddels via voetbalzonderreclame@hotmail circa 11.000 mailtjes ontvangen van mensen die zich, net als hij, ergeren aan de wijze waarop Talpa het eredivisievoetbal in beeld brengt. Vooral de reclameonderbrekingen blijken irritaties te wekken. De reacties zijn overhandigd aan de organisatie Eredivisie CV. De ECV heeft de rechten van de voetbalsamenvattingen verkocht aan Talpa.

http://www.talpa.tv.