Stervende vader even aan de lijn

Na een interventie van minister Bot van Buitenlandse Zaken heeft de Russische overheid de Nederlandse student Vladimir Lind (23), die vastzit in Moskou, een kort telefonisch contact met zijn stervende vader gegund.

De vader, de 79-jarige Jan-Jaap Lind, zou vandaag euthanasie ondergaan omdat hij ondraaglijke pijn lijdt. Het drama is voorpaginanieuws in Rusland. Lind maakte deel uit van een groep van 39 leden van een actiegroep, de nationaal-bolsjewieken, die in december 2004 kortstondig een gebouw van de presidentiële administratie bezette, posters ophingen en het aftreden van president Poetin eisten. Sindsdien zit de groep gevangen en wordt de leden `poging tot gewelddadige machtsovername' verweten, waarop drie tot acht jaar werkkamp staat.

Bot heeft gisteravond gebeld met een Russische onderminister. Pogingen van de Nederlandse regering om de student vrij te krijgen, liepen tot nu toe op niets uit. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken kwam het telefonisch contact tussen vader en zoon Lind voor BZ als een verrassing. De rechter wees een persoonlijk verzoek van de Nederlandse ambassadeur om Lind zijn vader te laten bezoeken af.

Volgens de advocaat van Lind, Dmitri Agranovski, vreest de rechter dat de student zal ontsnappen en zo de behandeling van de zaak onmogelijk maakt. ,,Onzin, want alle verhoren en zelfs de pleidooien zijn al afgerond. Het is simpelweg een kwestie van menselijkheid.'' Het telefoongesprek van gisteren zou een initiatief van de gevangenisdirecteur zijn. Advocaat Agranovski hoopt dat Lind wel naar de begrafenis van zijn vader mag komen.

Aleksandr Averin, de tweede man in de Nationaal-Bolsjewistische Partij, meent dat de Lind-zaak een ,,goede diagnose'' geeft van de toestand van het Russische recht: ,,Dat is onmenselijk, en de hele wereld ziet dat nu.''