Spijkenisse vervolgd om inzet camera

De gemeente Spijkenisse wordt strafrechtelijk vervolgd wegens het onrechtmatig bespieden van eigen personeel met verborgen camera's.

Dat heeft het openbaar ministerie (OM) in Rotterdam vanochtend bevestigd.

Afgelopen voorjaar schakelde het college van burgemeester en wethouders het onderzoeksbureau SBV Forensics in om vermoedens van het college over fraude in acht wijkcentra te onderzoeken. Het bureau hing met toestemming van het college verborgen camera's op met het doel medewerkers te betrappen.

Werknemers en bezoekers van de buurthuizen werden enkele weken gefilmd. Een van de camera's werd door een medewerker ontdekt, waarna een aantal werknemers een boze brief naar de burgemeester stuurde. De kwestie werd aangezwengeld in de gemeenteraad, maar die nam nog geen maatregelen. Volgens het college was SBV Forensics juridisch aansprakelijk.

Niettemin leidde de kwestie tot Kamervragen aan de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken, VVD) en Donner (Justitie, CDA). Zij vermoedden overtreding van de Wet heimelijk cameratoezicht en lieten een onderzoek instellen. Het OM heeft nu geconcludeerd dat niet SBV Forensics, maar de gemeente juridisch aansprakelijk is.

SBV Forensics constateerde in de wijkcentra uiteindelijk ,,een schade aan kas- en voorraadbeheer van 10.000 tot 15.000 euro''. Bovendien zouden medewerkers van de buurthuizen te veel uren hebben gedeclareerd.

Raadslid A. Blokhuizen (GroenLinks) noemt het ,,schandalig'' dat het college verborgen camera's heeft toegestaan. ,,Ook onze fractie vergaderde in een van de wijkcentra. Wij zijn bespied als controleurs van het college. En het is gewoon verboden.''

Het college, dat in een persbericht stelde dat er een schade van ,,vele tonnen'' was, heeft de fraude volgens het raadslid ,,enorm opgeblazen''. De gemeente was vanochtend nog niet ingelicht door het OM en wilde daarom nog geen reactie geven.