Roofslak duikt op in Nederlandse kustwateren

Een nieuwe roofslak koloniseert de Nederlandse kustwateren. Het gaat om de zeeslak Rapana venosa, een tropische soort die oorspronkelijk voorkomt in de Gele Zee en de Japanse Zee, maar die eind jaren zeventig al werd aangetroffen in de Adriatische Zee en in 1998 voor de kust van Bretagne. Waarschijnlijk is de soort (als larve) vanuit Azië meegevoerd in het ballastwater van schepen. In de Zwarte Zee is de slak verantwoordelijk voor een enorme slachting onder de van nature voorkomende oester- en mosselsoorten. In het septembernummer van Straatgras, het tijdschrift van Natuurmuseum Rotterdam, beschrijven schelpdierexperts Robert Vink en Hans Post nu de eerste vondst van de roofslak in het Nederlandse deel van de Noordzee. De geaderde stekelhoren, zoals de voorlopige Nederlandse naam luidt, werd in juli opgevist door een platviskotter voor de kust van Scheveningen.