PSV betaalt hoge prijs in Istanbul

Jan Vennegoor of Hesselink, van held tot schlemiel. De 26-jarige spits van PSV werd twee weken geleden nog als matchwinnaar tegen Schalke 04 op handen gedragen, maar hij stond gisteren met twee knullige acties aan de basis van een forse nederlaag tegen het Turkse Fenerbahçe. ,,De volgende keer overkomt het iemand anders. Het is allemaal heel vervelend, maar we moeten verder'', stelde Vennegoor of Hesselink na afloop voor de televisiecamera's van de NOS.

Vlak voor rust werd de aanvaller voor het eerst in zijn carrière met een rode kaart van het veld gestuurd. Een paar minuten daarvoor had hij de thuisploeg uit Istanbul over een dood punt heen geholpen door met een handsbal een strafschop te veroorzaken. De Braziliaan Alex benutte het buitenkansje. Daarna was PSV aan een kansloze missie bezig tegen de oude club van coach Hiddink, die via doelpunten van opnieuw Alex en Appiah uitliep naar 3-0.

Het verzwakte PSV – Hiddink kon geen beroep doen op Reiziger, Väyrynen, De Jong, Sibon, Lamey, Ball en Koné – begon tegen de verwachtingen in overtuigend aan het treffen met de Turken. In `de geel-blauwe hel van Fenerbahçe' bleef de Nederlandse landskampioen het grootste deel van de eerste helft eenvoudig overeind. Met in de verdediging de teruggekeerde Alex – een naam- en landgenoot van de doelpuntenmaker bij Fenerbahçe – oogde de ploeg solide. Tot de achteraf fatale 39ste minuut gaf PSV geen kans weg. De ploeg uit Eindhoven kreeg zelfs via een schot van Vennegoor of Hesselink en een vrije trap van Farfán twee kleine mogelijkheden.

Zes minuten voor rust kreeg Fenerbahçe een hoekschop die de wedstrijd volledig veranderde. Vennegoor of Hesselink: ,,Na die corner ging ik in een reflex met de hand naar die bal. Achter me stond er één helemaal vrij. Het is gebeurd en ik kan het niet meer ongedaan maken.'' De Spaanse arbiter Metujo Gonzalez kon niets anders doen dan de bal op de stip leggen.

Een paar minuten later speelden opnieuw Vennegoor of Hesselink en de scheidsrechter een hoofdrol. De aanvaller verspeelde op het middenveld de bal en in al zijn ijver om zijn fout goed te maken, trok hij Selcuk onderuit. De speler van Fenerbahçe vroeg opzichtig om een nieuwe gele kaart voor de Nederlander. Toen Gonzalez naar zijn borst greep, wist Vennegoor of Hesselink dat de wedstrijd voor hem in een drama zou eindigen. ,,Ja, hij kon hem geven. Het hoefde niet, maar zoiets moet je als een kerel accepteren'', stelde de ongelukkige voetballer kalmpjes.

Vennegoor of Hesselink is bezig aan zijn vijfde seizoen bij PSV, maar vrijwel nooit heeft de speler die werd overgenomen van FC Twente het onvoorwaardelijke vertrouwen van de trainers gehad. In zijn eerste jaren stond hij in de schaduw van de Serviër Kezman en sinds diens vertrek was Hiddink steeds op zoek naar een Europese topspits. Afgelopen winter haalde PSV de Braziliaan Robert, maar die heeft tot nog toe de plek van Vennegoor of Hesselink niet over kunnen nemen. De onlangs van Roda JC gehuurde Ivoriaan Koné lijkt daarvoor wel in aanmerking te komen.

Vennegoor of Hesselink, die dit seizoen in de eredivisie nog niet één doelpunt maakte, werd zaterdag tegen RBC nog gepasseerd ten faveure van Koné. Omdat de Ivoriaan niet speelgerechtigd is in de Champions League stond Vennegoor of Hesselink tegen Fenerbahçe wederom in de punt van de aanval. Voor het duel liet de spits nog weten gecharmeerd te zijn van de interesse die Manchester City voor hem zou hebben, maar een vertrek uit Eindhoven sloot hij uit. Deze zomer verlengde Vennegoor of Hesselink zijn contract tot medio 2008.

Het is tekenend voor de loopbaan van Vennegoor of Hesselink dat na het glorieuze optreden tegen Schalke 04 een offday volgde tegen Fenerbahçe. De lange, sterke aanvaller kan soms uit het niets een doelpunt maken, maar op een mindere avond wil de Tukker zichzelf nog wel eens verliezen. Dan compenseert hij zijn gebrek aan doeltreffendheid door overdreven hard te werken. Dat pakte gisteravond verkeerd uit toen hij in zijn eigen strafschopgebied de ondergang van PSV inleidde.

Het komende uitduel in de Champions League met AC Milan zal Vennegoor of Hesselink door een schorsing missen. PSV begint als nummer drie van Groep E aan een dubbele confrontatie met de favoriete Italianen. Wil PSV een kans maken om verder te komen, dan zal het in twee de duels minimaal een punt moeten behalen. Omdat het onderlinge resultaat na zes wedstrijden doorslaggevend kan zijn, komt de 0-3 tegen Fenerbahçe extra hard aan. Vennegoor of Hesselink zou niets liever willen dan zijn schlemielige optreden in Istanbul goedmaken met een nieuwe heldenrol.

Fenerbahçe

3

PSV

0

Ruststand 1-0. 40. Alex 1-0 (strafschop), 68. Alex 2-0, 90. Appiah 3-0. Schds: Gonzalez (Spa). Tsch: 40.000. Rode kaart: 45. Vennegoor (PSV/2x geel). Geel: Turaci (Fenerbahçe) en Ooijer (PSV).

    • Koen Greven