Partijen storten onrechtmatig uitgegeven geld voor 1 november terug

De Amsterdamse afdelingen van VVD, CDA, SP en de lokale partijen Leefbaar Amsterdam en Mokum Mobiel zullen voor 1 november het subsidiegeld dat onrechtmatig is uitgegeven, terugstorten in de gemeentekas. Dat heeft de gemeenteraad gisteren in een motie bepaald.

In totaal gaat het om ruim twee ton subsidie over de jaren 2002 en 2003. VVD en CDA hadden ten onrechte extra vergoedingen verstrekt aan fractievoorzitters. De SP maakte geld over naar de landelijke partijkas, zodat niet te controleren was waarvoor het gebruikt is.

Mokum Mobiel huurde met de subsidie het bedrijf van het eigen raadslid in voor advies en Leefbaar Amsterdam gebruikte de subsidie onder meer voor het in de arm nemen van een advocaat.

De SP, Leefbaar Amsterdam en Mokum Mobiel stemden ook met de motie in, maar hopen nog te kunnen aantonen dat ze het geld op juiste wijze hebben besteed. De gemeentelijke accountantsdienst is intussen bezig met de controle van 2004. Leefbaar Amsterdam, Mokum Mobiel en het CDA hebben over dat jaar hun administratie nog niet ingeleverd.