Paniek bij Labour om `nonsens'

Een 82-jarige man is gisteren op het partijcongres van de Britse Labour-partij in Brighton prompt de zaal uitgezet, nadat hij het had gewaagd zijn stem te verheffen tegen het Irak-beleid van de regering.

Het incident had plaats tijdens een rede van minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw. Walter Wolfgang, een joodse vluchteling uit nazi-Duitsland die al sinds 1948 lid is van Labour, riep luid ,,nonsens'', toen Straw zei dat de regering de interventie in Kosovo had gesteund ter wille van de moslims daar. Even later betoogde de minister dat de Britten alleen in Irak zijn ter ondersteuning van de democratie. ,,Dat is een leugen'', riep Wolfgang.

Meteen daarop vatten ordebewakers de oude man in zijn kraag en werkten hem naar buiten. Ook een andere man, die protesteerde tegen de behandeling van Wolfgang, werd de zaal uitgezet. De politie wilde de laatste op grond van de wet tegen het terrorisme niet meer tot de vergadering toelaten.

Toen de partijleiding merkte dat het incident door de media breed werd uitgemeten, zag premier Tony Blair zich genoopt tot een openbaar excuus. ,,Het spijt me erg, het had zo niet mogen gebeuren'', aldus Blair voor de radio.

Critici van het Irak-beleid van de regering hebben geklaagd dat de partijleiding niet bereid was tijd in te ruimen over het conflict in Irak. Zij spreken daarom van het don't mention the war-congres.