Opheldering geëist over hoge sterfte in hartcentrum

De Inspectie voor de Gezondheidszorg wil binnen een week opheldering van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud in Nijmegen over het sterftecijfer bij hartoperaties. Dat zou twee keer zo hoog liggen dan het gemiddelde in de Nederlandse hartcentra. De inspectie kwam volgens een woordvoerster in actie na een brandbrief van J. Damen, een van de hoogleraren die verantwoordelijkheid dragen voor het hartcentrum van het ziekenhuis in Nijmegen. Damen spreekt van zeer ernstige problemen en schrijft: ,,Ik zou mij hier niet laten opereren als dat nodig was.'' De zegsvrouw van de Inspectie voor de Gezondheidszorg bevestigde donderdag een bericht in het Algemeen Dagblad over de kwestie. ,,We hebben direct actie ondernomen, toen we deze brandbrief onder ogen kregen'', aldus de woordvoerster van de Inspectie.