Om naar uit te kijken

Democraten

De eminente Britse toneelschrijver Michael Frayn schreef het spannende toneelstuk Democraten over de val van bondskanselier Willy Brandt door een spionageaffaire. Het stuk ging in 2003 onder de titel Democracy in Londen in première. De DDR-spion en Stasi Günter Guillaume deed zich voor als de persoonlijke vriend van de charismatische leider Willy Brandt, maar ontfutselde de kanselier tal van persoonlijke geheimen en staatszaken, die hij vervolgens doorspeelde naar Oost-Duitsland. In de regie van Peter de Baan bij het Nationale Toneel vertolken Huub Stapel de bondskanselier en Stefan de Walle de geheim agent Guillaume. Deze affaire was de oorzaak van de val van Brandt als kanselier. Het stuk heeft een bezetting van tien acteurs en speelt zich af tegen de achtergrond van de Duitse politiek in de jaren zeventig. Vriendschap en verraad liggen dicht bij elkaar.

Première 1 okt Koninklijke Schouwburg, Den Haag. Tournee t/m 23 dec. Inl 0900-3456789 & www.nationaletoneel.nl

BEELDENDE KUNST

Monika Baer

Vanaf zondag toont het Bonnefantenmuseum schilderijen, tekeningen en collages van de Berlijnse kunstenares Monika Baer (1964). Haar werk is geïnspireerd door popcultuur, massamedia, de onderwereld, het bovennatuurlijke, het onderbewuste en wat al niet. In haar schilderijen mixt ze alle stijlen uit de kunstgeschiedenis tot een eigen, romantische en surreële beeldtaal.

2 okt. t/m 29 jan. Bonnefantenmuseum, Avenue Céramique 250, Maastricht. Di t/m zo 11-17 u.

Inl www.bonnefanten.nl

MUSICAL

Beauty and the Beast

Veertien trailers zijn dit seizoen onderweg om in de 14 grootste theaters van het land het geromantiseerde Disney-spektakel over de mooie Belle en de lelijke beestmens te brengen. De gelijknamige tekenfilm komt in 18de-eeuwse sfeer tot leven, met een groot ensemble waarin Chantal Janzen, Stanley Burleson, Carlo Boszhard, Mariska van Kolck en Ben Cramer de hoofdrollen spelen.

Première 2 okt Theater Carré, Amsterdam. Daarna tournee.

Inl www.musicals.nl

POP

Leela James

De 27-jarige soulzangeres Leela James groeide op in Los Angeles en rekent Chaka Khan, Tina Turner en Aretha Franklin tot haar voorbeelden. Haar stem is trefzeker en doorleefd, haar kapsel van Angela Davis-achtige proporties en de muziek van haar debuutalbum A Change Is Gonna Come klinkt funky als het beste werk van Mavis Staples en koningin Aretha. Ze leerde zingen in de kerk en prijst haar vader om een platenverzameling die haar op jonge leeftijd het soul-evangelie van Al Green en Marvin Gaye bijbracht.

3 okt Paradiso, Amsterdam.

FESTIVAL

China Festival

In het Amsterdamse Concertgebouw wordt dit weekeinde het vier weken durende, enorm veelomvattende China Festival geopend. Het openingsconcert wordt zondagavond gegeven door het Kronos Quartet en Wu Man (pipa) in de Grote Zaal van het Concertgebouw. Daarna vervolgt het festival op zo'n 30 locaties met evenementen van Peking-opera tot poppentheater, van recente Chinese films tot geïmproviseerde muziek, van traditionele verhalenzangers tot actuele beeldende kunst en videokunst.

Inl en res 0900-0192 of www.amsterdamchinafestival.nl

LITERATUUR

Kinderboekenweek

Met een speciaal `Magisch Kinderboekenbal' (plus uitreiking van de Gouden Griffel) in het Amsterdamse Muziekgebouw begint dinsdag de 51ste Kinderboekenweek. Het motto is `De toveracademie - boeken vol magie' en Edward van de Vendel schreef het traditionele geschenk (Wat rijmt er op puree?). Het Prentenboekje is van Martin Waddell en Barbara Firth en heet Waar ben je, Kleine Beer?

Kinderboekenweek. Van 5 t/m 15 okt in boekhandels en bibliotheken.