NPS vindt aanbod van v.d. Laan onvoldoende

De NPS vindt het ,,niet meer dan behoorlijk bestuur'' dat er een overgangstermijn komt voor het ontmantelen van de omroep. Staatssecretaris Van der Laan (Cultuur, D66) maakte gisteren bekend dat zij een ,,zorgvuldige overgang'' wil voor de omroep die het kabinet wil opheffen.

NPS-directeur Van Beusekom vindt het ,,niet meer dan redelijk'' dat de NPS net als de andere omroepen een overgangstermijn zou krijgen. Maar hij wil liever andere garanties van de staatssecretaris. Zo moeten de specifieke taken van de NPS worden vastgelegd in de wet. ,,En ook het daarbij behorende budget en de organisatievorm.'' De ledenloze NPS heeft als speciale taak om programma's te maken voor minderheden en over cultuur.

Het CDA is bereid ,,mee te denken'' met Van der Laan over een ,,zorgvuldige afbouw'' van de NPS, zegt Tweede-Kamerlid Joop Atsma. ,,Maar de NPS kan niet blijven bestaan.'' De VVD was vanmorgen niet voor commentaar bereikbaar.

De grootste oppositiepartij, de PvdA, noemt het ,,teleurstellend'' dat Van der Laan niet wil tornen aan de fundamenten van haar plan maar dit alleen op kleine punten wil wijzigen, ,,terwijl de kritiek op haar plan juist fundamenteel was'', zegt Kamerlid Martijn van Dam.

Hij denkt wel dat nu de mogelijkheid ontstaat om de NPS ,,overeind te houden'' als na de Tweede-Kamerverkiezingen van 2007 een nieuwe regeringscoalitie zou worden gevormd. Van Dam: ,,Het besluit om de NPS op te heffen wordt minder onomkeerbaar door uitstel.''

Van der Laan maakte gisteren op het omroepcongres in Bussum bekend dat zij bereid is haar omroepplan op vier punten aan te passen. Naast de overgangstermijn voor de NPS, die naar verluidt tot 2011 zou moeten duren, denkt zij aan een verlaging van de kosten van een omroeplidmaatschap. Die kosten zijn nu bepaald op 24 euro per jaar. Maar dat zou jongeren afschrikken. Ook wil zij waarborgen voor behoud van de culturele programma's.

Maandag 10 oktober debatteert Van der Laan met de Tweede Kamer over de omroepplannen. De 260 kamervragen over het plan zijn inmiddels beantwoord.