Nederland hoogste energierekening

De gas- en elektriciteitsprijzen in Nederland horen tot de hoogste van Europa. Hoewel de energiemarkt gedeeltelijk is geliberaliseerd, merken Nederlanders weinig van een lagere energierekening.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Belgische consumentenbond Test-Aankoop, dat de tarieven van een groot aantal energiebedrijven in de Europese Unie heeft onderzocht.

Zo zijn de elektriciteitstarieven in Nederland 17 procent hoger dan het Europese gemiddelde. Alleen in Duitsland is elektra nog duurder. De jaarlijkse gasrekening valt in gasproducent Nederland 20 procent hoger uit dan het Europees gemiddelde.

De energieprijzen zijn het laagst in Groot-Brittannië dat een vrije energiemarkt kent. Nederlanders betalen 87 procent meer dan de Britten voor hun gasrekening. De tarieven voor stroom liggen in Engeland 50 procent onder die in Nederland. De Fransen hebben ook een lage energierekening, hoewel de markt daar nog in handen van de staat is. Franse huishoudens zijn 47 procent minder kwijt aan gas dan Nederlandse. Alleen Portugese en Italiaanse huishoudens krijgen een hogere gasrekening.

Europarlementariër Corbey (PvdA) heeft Eurocommissaris Piebalgs (Energie) om opheldering gevraagd over de grote prijsverschillen. ,,De vrije markt voor stroom werkt in Nederland kennelijk niet'', aldus Corbey. Commissaris Piebalgs heeft toegezegd, dat hij de prijsverschillen voor energie in de 25 landen van de Europese Unie zal laten onderzoeken.