Muziek matigt stress

Mensen die een instrument hebben leren bespelen ontspannen beter bij het luisteren naar muziek dan muzikaal ongetrainden. Maar voor alle luisteraars geldt dat een goede afwisseling van snelle en langzame muziekfragmenten én van stilte hetzelfde effect kan hebben als bewuste relaxatie- of meditatie-oefeningen. Het kan zelfs het ontstaan van hart- en vaatziekten tegen gaan, schrijven artsen uit Pavia en Oxford in een artikel op de website van het medisch-wetenschappelijke tijdschrift Heart. Zij lieten 24 proefpersonen luisteren naar zes verschillende muziekstijlen. Muziek beïnvloedt hartslag, ademhaling en bloeddruk. Niet de muziekstijl, maar de ritmes en de complexiteit van de muziek bepalen de reactie. Snelle muziek verhoogt – zoals verwacht – hartslag en ademhaling. Langzame muziek ontspant, maar verrassend is dat een pauze in het luisteren naar muziek hartslag- en ademhalingfrequentie en de bloeddruk het meest laat dalen. Mensen die minimaal zeven jaar muziekles hebben gehad zijn getraind om hun ademhaling af te stemmen op muzikale zinnen. Dat doen ze als ze zelf musiceren, maar ook als ze luisteren.