Hoge hakken met inhoud

`Writers on Heels' Susan Smit en Siska Mulder willen met hun hoge hakken het cliché van de tobbende schrijver vertrappen.

Het is niet eenvoudig om met je roman op de televisie te komen. Dus bedacht de uitgever van Susan Smit, haar roman Elena's Vlucht is net verschenen, een list: de geboorte van een nieuwe literaire stroming: Writers on Heels – `een generatie schrijfsters die de liefde voor literatuur moeiteloos combineert met hoge hakken'. ,,Barend & Van Dorp hapte meteen'', zegt Smit.

Het was een indrukwekkend mediaoptreden. Tegenover de grumpy heren van het praatprogramma zaten aan tafel drie frisse, blonde schrijfsters: ex-fotomodel Susan Smit, debutante-in-wording Siska Mulder en bestseller-auteur (De Eetclub) Saskia Noort. ,,Wel vreemd'', had die laatste na afloop verzucht. ,,Je verkoopt 300.000 boeken en niemand zit op je te wachten. Je belooft ze hakken en je zit bij Barend & Van Dorp.'' Inmiddels hebben ook Karin Giphart, Hiske Dibbets en Froukje Tuinman zich bij de gehakte schrijfsters aangesloten.

Nu zitten Smit en Mulder aan de ronde tafel van het Amsterdamse café De Pels. De locatie is bedoeld als kleine provocatie. De schrijvers die zich hier verzamelen zijn volgens de dames ,,morsige, naar binnen gekeerde, tobbende heren die diepzinnig in hun glazen rode wijn staren'', terwijl het bedrijven van literatuur juist zo'n vrolijke boel kan zijn.

Even voorstellen: Susan Smit heeft een column in de glossy's Top Santé en Happinez en recenseert boeken in AvantGarde en het tv-programma Goedemorgen Nederland. In 2001 verscheen haar boek Heks (Arena), waarin ze schrijft over haar inwijding in de moderne hekserij. Elena's Vlucht (Pimento) is haar romandebuut. Siska Mulder schreef jarenlang een column voor de Marie Claire en debuteert over een paar maanden met Zus (Arena), over `een vrouw die aan haar eigen geschiedenis probeert te ontsnappen'.

Smit en Mulder willen boeken schrijven met een spannend plot, waarin het schrijfplezier ,,vanaf elke pagina spat'' en die ,,desgewenst'' ook nog te denken geven. Een paar citaten uit het persbericht van Writers on Heels dat tevens dienstdoet als pamflet: `Hun boekenkast is even goed gevuld als hun walk-in closet', `Inhoudelijk met een kanten randje' en `Met hun hoge hakken vertrappen zij het cliché van de tobbende schrijver'. Voorbeelden vinden zij vooral in de Engelse literatuur: Dave Eggers, Zadie Smith, Nick Hornby. ,,De vrolijkheid die om hun boeken en hun schrijverschap hangt, dat zoeken wij bij elkaar'', zegt Mulder. De schrijfsters op hakken zijn ervan overtuigd dat dit soort boeken van jonge Nederlandse auteurs ,,tussen wal en schip vallen''. Smit: ,,De glossy's besteden alleen aandacht aan chicklit: boeken door en voor vrouwen over mannen, shoppen en overtollige kilo's. De serieuze critici bespreken de boeken waarin alleen maar wordt gevoeld en gefilosofeerd.''

Pardon? En Ronald Giphart dan, Annelies Verbeke, Tommy Wieringa? Allemaal jonge, vrolijke auteurs die een verhaal vertellen en bovendien door serieuze critici goed besproken zijn. Smit: ,,Vergis je niet. Giphart wordt pas heel kort serieus genomen. En Tommy Wieringa schrijft ook al heel lang heel goed.''

Overigens is het paradoxale van een literaire beweging vandaag de dag, zeggen Smit en Mulder, ,,dat wat de leden bindt is dat ze zich niet willen binden''. Daarom gaan ze geen ,,Dogma-achtige regels'' opstellen. ,,Het is een beweging qua mentaliteit, niet qua stijl.''

Dit is de stijl van Smit: `Hij had zijn uiterlijk mee: zijn ogen waren donker en vlammend, zijn schouders breed en zijn dikke, golvende haar was zorgvuldig vastgeplakt met pommade.'

Dit is de stijl van Mulder: `Het gras kriebelde, zijn zweet lekte op mijn buik en mijn hoofd liep vol warme vloeistof. Tobian klemde zonder pardon met één hand mijn polsen boven mijn hoofd, terwijl ik voor de vorm verzet bood.'

Dit zijn de schrijfsters die zich keren tegen ,,louter uit effectbejag'' geschreven chicklit. Dit zijn de schrijfsters die de leemte willen opvullen tussen damesboeken en zwaarmoedige literatuur. Dit zijn schrijfsters voor wie schrijven `een noodzaak' is. ,,Zonder schrijven kan ik niet leven'', zegt Mulder.

Voor uitgeverij Arena stellen Smit en Mulder nu een verhalenbundel samen van geestverwanten. Verder overwegen ze het uitreiken van een jaarlijkse prijs voor het boek dat het best inhoud, stijl en spanningsboog combineert. Werktitel: De Gouden Hak.

    • Monique Snoeijen