Galerieselectie

Roger Ballen

De Amerikaanse fotograaf Roger Ballen, in Berkeley opgeleid als geologisch ingenieur, verhuisde in 1982 naar Zuid-Afrika om er een mijnbouwbedrijf te beginnen. In de jaren die volgden reisde hij door Zuid-Afrika en fotografeerde hij blanke bewoners in afgelegen dorpen. Ballen publiceerde hierover twee boeken die wat betreft stijl doen denken aan voorgangers als Diane Arbus en Walker Evans. In de jaren '90 stapte Ballen over van documentaire fotografie naar fictie. Zijn huidige voorstellingen, vaak mysterieus of angstaanjagend, zijn in scène gezet.

Shadow Chamber, foto's van Roger Ballen. T/m 25 okt in Reflex New Art Gallery, Weteringschans 83, Amsterdam. Di t/m za 11-18u.

Holger Niehaus

fotograaf Holger Niehaus maakt stillevens die aansluiten op een eeuwenoude traditie. Alleen zijn diepere betekenislagen in zijn composities ver te zoeken. Niehaus wil de toeschouwer slechts verbluffen met zijn kunstig gecreëerde objecten: aubergines die op zo'n manier zijn uitgehold dat het designobjecten lijken, of een dode opengesneden vis die weer tot leven wordt gewekt doordat hij als een marionet aan visdraden is gehangen.

foto's van Holger Niehaus. T/m 9 okt bij Van Zoetendaal, Keizersgracht 488, Amsterdam. Wo t/m za 13-18u.

China

Als onderdeel van het Amsterdam China Festival organiseert Canvas International Art een tentoonstelling met werk van het Chinese kunstenaarsechtpaar Lin Tianmiao en Wang Gongxin. In beide oeuvres draait het om portretten. Wang maakt foto's van mensen die hun gezichten verschuilen achter allerhande objecten, waardoor de portretten hun functie verliezen. Lin bewerkt haar portretten met katoenen en wollen draden, een verwijzing naar de positie en tradities van vrouwen in de Chinese samenleving. Een deel van de foto's zal tijdens het festival in De Balie in Amsterdam te zien zijn.

Focus on portraits, werk van Lin Tianmiao en Wang Gongxin. 1 t/m 22 okt in Canvas International Art, Fokkerlaan 46, Amstelveen. Do t/m za 14-18u.

Helen Frik

Gelijktijdig met de tentoonstelling De Frik Collection in het Haags Gemeentemmuseum, waarin kunstenaar Helen Frik een selectie toont uit haar privé-verzameling, presenteert Galerie Nouvelles Images een expositie met recente werken op papier. Frik, die in de vroege jaren tachtig haar carrière begon met heel minimalistische werken, maakt tegenwoordig tekeningen die direct, fantasievol en vaak humoristisch zijn.

Werk van Helen Frik. 1 okt t/m 2 nov Galerie Nouvelles Images, Westeinde 22, Den Haag. Di t/m za 11-17u.

Elena Beelaerts

De galerieruimte van Tanya Rumpff is in bezit genomen door de collages, knipsels en ruimtelijke installaties van Elena Beelaerts, beelden die als organische groeisels uit plafond, pilaren en wanden lijken te groeien. Beelaerts maakt tekeningen, werkt op glas, bouwt constructies van uiteengereten speelgoed. Hoewel de technieken van haar kunst uiteenlopend zijn, gaat bijna al haar werk over de kwetsbaarheid van het leven.

T/m 23 okt Galerie Tanya Rumpff, Spaarnwouderstraat 74, Haarlem.

Woensdag t/m zaterdag 12-17u.

En verder

Wandtapijten van Peter Struycken t/m 22 okt Galerie de Expeditie, Leliegracht 47, A'dam; foto's van Jan Rothuizen t/m 8 okt Ellen de Bruijne Projects, Rozengracht 207a, A'dam; sculpturen van Kristof van Gestel t/m 8 okt Galerie Bowie van Valen, Jacob van Lennepstraat 305A, A'dam; fotografie van Nan Hoover t/m 8 okt Galerie Metis-nl, Lijnbaansgracht 316, A'dam; video en fotografie van Maura Biava, Orpheu de Jong, Jill Magid & Monica Tormell t/m 22 okt Galerie van Gelder, Planciusstraat 9A, A'dam; schilderijen van Rezi van Lankveld, t/m 8 okt Galerie Diana Stigter, Elandsstraat 90, A'dam; schilderijen & tekeningen van Erik Vink en Ibo Pompe t/m 1 okt Ayac's, Keizersgracht 166, A'dam; schilderijen van Tim Trantenroth t/m 14 okt Villa de Bank, Espoortstraat 182, Enschede; tekeningen van Diana Ramaekers t/m 1 okt Galerie Dis, Tafelstraat 28, Maastricht; installaties Panamarenko & Nicolodi t/m 22 okt Galerie Ron Mandos, Rodenrijselaan 24, R'dam; foto's van Christine Fenzl t/m 9 okt Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, R'dam.