Frans tekort blijft onder 3 procent

De Franse regering voorziet in 2006 een begrotingstekort van 2,9 procent van het bruto binnenlands product. Dat betekent dat de staat net als in 2005 in 2006 46,8 miljard euro meer uitgeeft dan er binnenkomt.

Dat blijkt uit de begroting voor 2006 die minister van Financiën Thierry Breton gisteren in Parijs heeft gepresenteerd. Breton zei dat de regering erop gebrand is te voldoen aan de regels van het Europese stabiliteitspact, dat een tekort van maximaal drie procent toestaat.

Breton zei te weinig ruimte te hebben om het tekort verder terug te dringen zonder de economische groei te hinderen. Volgens de minister komt dat onder meer doordat de uitgaven aan andere overheiden, waaronder de Europese Unie, volgend jaar met vijf miljard euro toenemen.

De begroting, de eerste van de regering-Villepin met ex-topman van France Telecom Breton op Financiën, is in eigen land met scepsis begroet. Belangrijkste kritiek betreft de optimstische inschatting van de economische groei. De regering gaat uit van een groei van 2,25 procent, iets hoger dan in de rest van de eurozone (1,9 procent). Economen achten een groei van de Franse economie van 1,8 procent in 2006 realistischer. Breton verdedigde zich gisteren door te wijzen op tekenen van een aantrekkende economie in Europa, die volgens hem in de laatste twee trimesters van dit jaar zullen blijken.

Voor het lopende jaar zal de groei volgens Parijs uitkomen tussen de 1,5 en 2 procent, een half tot één procentpunt lager dan eerder voorzien. De Europese Commissie vreest dat het Franse tekort, net als in de drie voorgaande jaren, toch boven de 3 procent uitkomt.